Český Wi-Fi router Turris vyrobí novou sérii. Zájem má i americký Comcast

Český Wi-Fi router Turris od CZ.NIC.

Český Wi-Fi router Turris od CZ.NIC. Zdroj: Jan Sedlak

Sdružení CZ.NIC, které primárně funguje jako správce tuzemské internetové domény, připravuje další sérii vlastního Wi-Fi routeru Turris. „Je šance, že nová série přijde koncem roku,“ vzkazuje jeden z autorů projektu Bedřich Košata. Nové modely tak rozšíří aktuální počet tisíce vyrobených kusů. Společně s tím se pracuje na vývoji odlehčeného xDSL modemu.

CZ.NIC začal Turris distribuovat mezi uživatele letos v únoru (test na Živě.cz). Poplatek je symbolický, vyjde na jednu korunu. Cílem zařízení v ceně několika tisíc totiž není vydělat, ale pomoci s výzkumem počítačové bezpečnosti u koncových uživatelů (informovali jsme při vývoji). Zájemců se nakonec přihlásily čtyři tisíce.

V Česku je aktuálně aktivováno kolem 660 kusů routerů Turris. CZ.NIC už nyní další modely rozesílá téměř výhradně do regionů, kde jich není tolik. „Chtěli jsme mít hodně lokalit a hodně providerů. Ze začátku jsme narazili na problém, že bylo hodně prvních přihlášek z Prahy či Brna,“ vysvětluje Košata.

První bezpečnostní čísla

Onen bezpečnostní výzkum už má první zajímavá čísla. Turris například začal hlídat přístup do center botnetů. CZ.NIC (spolupracuje s českým bezpečnostním týmem CSIRT.CZ) už na základě toho upozornil 13 uživatelů na možnost nákazy, dva z nich tuto skutečnost potvrdili.

„Je hodně IP adres, které se během jednoho dne snaží připojit třeba k 20 našim klientům,“ popisuje Košata další poznatky. CZ.NIC chce nyní na základě těchto měření připravit takzvané „greylisty“ s těmito IP adresami. Turris se zároveň snaží IP adresy obsahující malware, už tak provedl u 11 uživatelů.

Na základě monitorování už bylo upozorněno 13 uživatelů s podezřením napojení na botnet. Dva potvrdili.

Turrisu se podařilo získat certifikaci pro použití v Evropské unii a zájem o spolupráci už vyslovilo několik zajímavých subjektů ze zahraničí. Ozval se například silný americký provider Comcast, zájem hlásí také antivirové společnosti. „Vidí v tom zajímavou možnost spolupráce,“ říká Bedřich Košata. Další zájemci prozatím nejsou přímo jmenováni.

CZ.NIC uživatelům Turrisu posílá automatické aktualizace, jedna větší by měla dorazit co nevidět. Routery se updatují automaticky a bezpečnostní problémy se mimo jiné získávají na základě analýzy toků dat.

Routery Turris jsou kompletně vyvíjeny a vyráběny v Česku. CZ.NIC vše platí z poplatků za internetové domény. Původní investice .