Čeští CleverMaps budou mapovat tisíce kilometrů půdy ve Francii

Ondřej Tomas, spoluzakladatel CleverMaps.

Ondřej Tomas, spoluzakladatel CleverMaps.

Česká firma CleverMaps se bude podílet na digitálním mapování půdy ve Francii. Jako člen konsorcia nefrancouzského původu získala zakázku v hodnotě jednoho milionu eur, tedy téměř 28 milionů korun, od francouzského Národního geografického institutu.

CleverMaps zajistí mapování půdních bloků na 49 tisících metrech čtverečních. Cílem projektu je následná automatizace správy zemědělských dotací ve Francii, která je jejich největším příjemcem v rámci EU.

„Jde o nejvýznamnější projekt digitalizace půdních bloků v rámci EU za posledních několik let. Ve výběrovém řízení jsme čelili konkurenci mnoha západoevropských společností,“ uvedl šéf CleverMaps Jan Sirotek.

V rámci projektu bude firma digitalizovat a aktualizovat hranice zemědělských půdních bloků na základě leteckých snímků. Tato data budou přímým podkladem pro žádosti farmářů o zemědělské dotace v rámci systému registru půdy LPIS (Land Parcel Identification System). Aktualizaci map si vyžádala nová pravidla společné zemědělské politiky EU, která platí od letošního roku.

Na projektu se bude podílet přes 300 operátorů a odborníků na geografické informační systémy. CleverMaps se jako exkluzivní partner společnosti Sinergise na řešení LPIS dlouhodobě specializuje. Její aplikace jsou nasazeny na projektech v České republice, Slovinsku, Chorvatsku, Makedonii a Moldávii. Společnost se zaměřuje na projekty v segmentech dopravy, správy majetku, zemědělství a business intelligence. Patří mezi nejrychleji rostoucí firmy v ČR.