Čeští hokejisté vydřeli dvougólovou výhru nad Dánskem

Jakub Kovář hájí českou branku

Jakub Kovář hájí českou branku Zdroj: ctk

Čeští hokejoví reprezentanti vyhráli úvodní zápas mistrovství světa ve Stockholmu a navázali tak na nepřerušenou řadu svých vítězství v prvních zápasech světových šampionátů. Výhra 2:0 nad Dánskem však byla vydřená a Češi zvítězili především díky výbornému výkonu brankáře Jakuba Kováře, pro něhož byl zápas s Dánskem reprezentační premiérou.

Dánové byli herně při chuti a dávali českému týmu zabrat ve všech třetinách. Byli také střelecky aktivnější, pronikali českou obranou a velkou zásluhu na tom, že se utkání nevyvinulo ve prospěch severského soupeře, měl brankář Jakub Kovář. Na druhou stranu – český tým se ubránil i v dvojnásobném oslabení. Své vlastní přesilové hry však nevyužil.

O první branku se postaral až pět vteřin před koncem druhé třetiny Aleš Hemský. Vývoj utkání ale rozhodně nevnesl klid na českou střídačku, Dánové byli stále velmi aktivní, dostávali Čechy pod tlak a Jakub Kovář měl hodně práce. V závěru zápasu ale opět udeřilo na dánské straně, Petr Tenkrát si necelé tři minuty před koncem utkání trpělivě počkal na přihrávku a jistou střelou uklidnil české fanoušky. O minutu později Hansen narazil tvrdě na mantinel Zdeňka Kutláka, faul vypadl hůře, než nakonec dopadl. Dánové už dohrávali v oslabení.

Další duel čeká tým kouče Aloise Hadamczika v sobotu od 20:15 proti domácímu Švédsku.