CheckPoint: Velké množství domácích routerů obsahuje vážnou chybu

wifi router, ilustrační fogo

wifi router, ilustrační fogo Zdroj: Evan-Amos, Wikimedia

Software, který je obsažený ve velké části domácích Wi-Fi routerů, obsahuje zranitelné části. To umožňuje útočníkům na dálku převzít kontrolu nad domácími či firemními počítačovými sítěmi a připojenými zařízeními, jako jsou počítače nebo tablety. Oznámila to antivirová firma Check Point, která chybu objevila.

Software obsahující tuto chybu je vestavěný web server RomPager od AllegroSoft. Podle Check Pointu chybu obsahuje přes 200 typů zařízení od populárních značek, jako jsou Zyxel, D-Link, TP-Link, Huawei nebo Edimax.

Výzkumníci firmy zatím chybu detekovali ve 12 milionech routerů, což z chyby nazvané Misfortune Cookie dělá jednu z vůbec nejrozšířenějších zranitelností odhalených v uplynulých letech.

„Misfortune Cookie je nebezpečná zranitelnost, která je přítomna v milionech domácností a malých podniků po celém světě. Pokud zůstane neodhalena a nezabezpečena, mohou ji kyberútočníci zneužít nejenom ke krádežím osobních údajů, ale mohou získat i kontrolu nad domovem uživatelů,“ uvedl Shahar Tal z Check Pointu.