Chevrolet Corvette je auto, jemuž neodolá žádný zloděj

Chevrolet Corvette

Chevrolet Corvette Zdroj: chevrolet

Američané milují vůz Chevrolet Corvette. Bohužel natolik, že se mnozí dost často neudrží a sportovní auto si přivlastní nečestným způsobem. Podle americké Národní pojišťovací kanceláře (NICB) od roku 1953, kdy se sporťák poprvé představil, jich bylo dodnes ukradeno více než 90 tisíc.

To představuje šest procent ze všech „vettes“, které kdy spatřily světlo světa – dosud jich bylo vyrobeno 1 526 747. Ještě horší číslo by vyšlo, pokud by se braly údaje jen za poslední období. Třeba za posledních třicet let byla ukradena každá desátá Corvette.

V roce 1984 GM představil novou Corvette, čtvrté generace. Vůz ohromil. Během dvanácti měsíců se prodalo rekordních 51 547 kusů. Ovšem stejně silně zaujal i zloděje. Téměř novou produkci rozebrali sami. Během dvanácti měsíců roku 1984 jich ukradli 8554 – což bylo téměř 17 procent. Později už byl vůz vybaven lepším zabezpečovacím zařízením, pro zloděje se stalo obtížnější se ho zmocnit. Ty staré se ale kradou s neztenčenou mírou stále.

Občas se však zázraky dějí. NICB informoval o jednom případu, kdy model 1965 Sting Ray ukradený v Memphisu v roce 1970 se nakonec vrátil k původnímu majiteli. O 39 let později, v roce 2009. Mezitím ho vlastnilo několik fanoušků značky.