Chrudim potkáme až ve finále

Brněnští futsalisté famózně rozjeli letošní ročník nejvyšší soutěže. Sbírají výhry a fanoušky baví atraktivní hrou.

Sbírají vítězství, neznají porážky. Tři body z každého zápasu se v jejich podání zdají být rutinou. Míče do soupeřových sítí doručují se spolehlivostí kurýrské služby a jejich nejschopnější „messenger“ má průměr vstřelených branek na zápas vyšší než nejlepší hokejoví ostrostřelci v historii.

Futsalisté brněnského Tanga nabrali v podzimní části nejvyšší soutěže rychlost šinkanzenu. Zatím jen marně vyhlíží zastávku, na které by museli zastavit. A sedminásobní mistři z Chrudimi, kteří už dlouhá léta suverénně vládnou lize, si po čase opět můžou říct: „Konečně máme soupeře.“

Tango předjelo Helas

Přitom ještě před třemi lety Tango bojovalo ve druhé lize, v Brně hrál prim městský rival Helas a nic nenasvědčovalo tomu, že přijde změna. „Každý rok jde naše úroveň nahoru. Postupně se zlepšujeme a ukazujeme, že v lize rozhodně nejsme do počtu,“ těší reprezentačního útočníka Michala Beleje.

Ten před třemi lety mimo jiné stál u famózní jízdy brněnského klubu za postupem do nejvyšší soutěže. Po první prohře s Třincem si Tango připsalo jedenadvacet vítězství v řadě a zařadilo se mezi elitu.

Letos měli svěřenci slovenského trenéra Mariána Berkyho náběh na podobnou vítěznou jízdu. Z prvních sedmi zápasů vytěžili sedm výher při skóre 54:20. Až pak přišlo první zaváhání v podobě remízového utkání na Slavii. „Zatím se nám daří, sbíráme body. Opravdový test ale přišel až v konfrontaci s Chrudimí,“ připomněl Belej venkovní duel, který se konal v pátek 25. listopadu.

Sázka na mládí

Kde hledat tajemství úspěchu v podání Tanga? I když nedostatkem peněz Brňané rozhodně netrpí, na rozdíl od dalších mužstev z čela nejvyšší soutěže nespoléhají na cizince. Hráči s brazilským, portugalským nebo ruským pasem na jejich soupisce nejsou. Zato českých reprezentantů hned několik. „Žádné Brazilce shánět nebudeme. I u nás jsou výborní hráči. Chceme jít touto cestou,“ uvedl prezident klubu Jiří Štěrba.

Sázka na mládí, to je hlavní krédo vedení Tanga. Důkaz? Jedenadvacet, osmnáct a znovu jedenadvacet. Takový je věk tří posil, které před letošní sezonou nově dorazily do kabiny brněnského týmu. Michal Seidler, Michal Kovács a Jaroslav Slavík v něm rozhodně letos nehrají okrajovou roli. Zvlášť první z nich. „Kádr v Brně je vynikající. Určitě máme na to, abychom hráli na špici tabulky, a já se budu snažit k tomu přispět, jak jen to půjde,“ povídal skromně před sezonou Seidler.

Dvaadvacet branek

Talentovaný reprezentant zatím přispívá víc, než se původně čekalo. V prvních osmi zápasech nasázel soupeřům dvaadvacet gólů a suverénně vládne ligovým kanonýrům.

A ještě jeden důležitý faktor úspěchu svorně skloňují všichni futsalisté Tanga. Jméno trenéra Berkyho. Slovenský odborník před loňskou sezonou nahradil na lavičce Radka Koreného a tým v první sezoně pod jeho vedením dokráčel až do semifinále.

Hlavně však svým svěřencům naordinoval fyzicky náročný, zato velmi atraktivní styl s vysunutým presinkem. „Tahle taktika se nám vyplácí. Hlavně slabší soupeři dělají pod tlakem častěji chyby. To znamená víc šancí pro nás a víc gólů,“ říká Belej.

Dá se hrát i útočněji

Slovenský stratég mu přitakává. „S takovou vizí jsem do Tanga přicházel. Hráči zjistili, že se dá hrát útočněji. Stále máme rezervy především v herní kombinaci a proměňování šancí by také mohlo být lepší, ale celkově můžeme být zatím spokojení,“ tvrdí Berky.

Ten se před letošní sezonou rozloučil s několika staršími futsalisty, které nahradil právě talentovanými mladíky. „Někteří hráči mají svoje limity. Pokud se chcete posunout výš, potřebujete takové, kteří nejsou na hranici svých možností a dokážou se pořád zlepšovat,“ říká absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu Komenského univerzity v Bratislavě.

Pokud by měli Berkymu v Tangu předat vysvědčení za dosavadní odvedenou práci, jen stěží by se obešlo bez vyznamenání. Jeho práce a schopnosti hráčů táhnou Tango za úspěchem. „Pevně věřím, že budeme hrát o špici a potrápíme favorita,“ shrnul ambice klubu před sezonou prezident klubu Štěrba.

Záchrana? Splněno

Teď to vypadá, že nešlo jen o zbožné přání. „Vedení nám dalo postupné cíle. Prvním byla záchrana. Tu si už snad můžeme v klidu odškrtnout. Teď je třeba, abychom v základní části skončili do druhého místa. To by znamenalo, že pokud se nám bude dařit v play-off , potkáme Chrudim až ve finále,“ nastínil ideální cestu letošní sezonou Belej. Co bude na jejím konci?

TANGO PO 8. KOLE

Vzájemná utkání

* Šumperk - Tango 7:10
* Bohemians - Tango 2:7
* Tango - Vysoké Mýto 11:2
* Tango - Teplice 5:4
* Tango - Liberec 11:2
* Benago - Tango 2:4
* Tango - Kladno 6:1
* Slavia - Tango 3:3
* celkem: 8 zápasů, 7 výher, 1 remíza, 0 proher, skóre 57:23

Body

* Michal Seidler - 29
* Michal Belej - 26
* Michal Kovács - 11