Chrysler plánuje novou verzi Jeepu. Na penězích nešetří

Jeep Liberty

Jeep Liberty Zdroj: autoblog.com

Americká automobilka Chrysler Group investuje 1,7 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun) do vývoje a výroby nové verze sportovně-užitkového vozu Jeep založené na platformě jejího většinového majitele Fiat. Automobilka chce v rámci této investice vytvořit 1100 nových pracovních míst. Nová generace automobilu Jeep nahradí současný model Jeep Liberty, napsala agentura Reuters.

Nový vůz má Chrysleru pomoci překonat nejistotu na evropském automobilovém trhu a expandovat na trzích v Číně a Rusku. Generální ředitel Chrysleru i Fiatu Sergio Marchionne upozornil, že Jeep se stává pro Chrysler hvězdou na evropském trhu. „Je to s velkým náskokem nejlepší značka, kterou Chrysler vlastní. Má slavnou historii,“ prohlásil.

Nové pracovní příležitosti vzniknou v roce 2013 v montážní továrně v Toledu ve státě Ohio, na jejíž rozšíření a modernizaci Chrysler vynaloží půl miliardy dolarů.

Italský Fiat se stal v létě většinovým majitelem Chrysleru poté, co dokončil převzetí podílů vlád Spojených států a Kanady. Fiat již předloni získal pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku. Svůj podíl poté několikrát zvýšil.

Automobilka Chrysler se v letošním třetím čtvrtletí díky vyššímu prodeji a růstu cen vrátila k zisku. Firma vydělala 212 milionů dolarů (čtyři miliardy korun) po ztrátě 84 milionů ve stejném období loni.

Marchionne nyní pracuje na integraci automobilek Fiat a Chrysler a čeká ho obtížné rozhodnutí ohledně umístění sídla sloučeného podniku. Toto rozhodnutí by podle něj mohlo být ovlivněno současnou ekonomickou nestabilitou v Itálii, napsala agentura AP.