Chuť nápoje bubble tea začínají objevovat i mladí Češi

Bubble tea

Bubble tea Zdroj: Profimedia.cz

Obliba osvěžujícího čajového nápoje původem z Tchaj-wanu, kde v osmdesátých letech 20. století vznikl, se rozšířila přes USA a Kanadu také do Evropy, populární je nyní zejména v Německu.

„Nejtradičnějším druhem je ten, ve kterém se mísí černý čaj s mlékem a může mít různé ovocné příchutě, třeba mango nebo kiwi. Této variantě říkáme koktejlová,“ řekl Aleš Roll z čajové provozovny Tapi tea. „Druhým typem je zelený čaj, který se smíchá s ovocnou složkou a je bez mléka,“ dodal Roll.

Z kuliček na dochucení jsou většinou na výběr jemně práskavé, jejichž náplň tvoří sladký sirup, který z nich vyteče, a dále žvýkací tapiokové perly ze škrobu tropické rostliny kasava a jemně žvýkavé želé. Pro bubble tea je charakteristický i speciální způsob konzumace. Je servírován v kelímku s víčkem, které má uprostřed dírku pro širokou slámku umožňující kuličky nasávat. K dostání jsou jak teplé, tak studené varianty nápoje a cena se pohybuje v závislosti na jeho velikosti od 40 do 80 korun.

„Údajně nejstarším známým druhem bubble tea je míchaný nápoj z teplého tchajwanského černého čaje, kondenzovaného mléka, tapiokových kuliček a sirupu nebo medu,“ řekl ČTK Lukáš Krejčí z informačního oddělení Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře.

„Mezi naši klientelu patří převážně mladí Češi ve věku od 15 do 35 let,“ uvedl Roll a dodal, že nejoblíbenější jsou ovocné varianty nápoje bez mléka a s příchutí jahody nebo manga. „K nám chodí mladí Češi i Asiaté a nejradši mají také ovocné příchutě, zejména liči,“ potvrdil vietnamský majitel jedné z pražských čajoven sítě Tea One, která se na tento nápoj specializuje. Tea One je německou společností, jejíž stánky provozují nejčastěji právě Vietnamci. „Je to moderní drink, ale přímo s ním nepracuji. Jeho výhodou jsou obsažené želatinové kuličky, které zasytí a také udržují dostatečnou vlhkost v těle, čímž zabraňují dehydrataci,“ řekl čajový expert Jaromír Horák.