Chytrá rukavice překládá gesta znakové řeči do textu či mluveného slova

chytrá rukavice

chytrá rukavice Zdroj: Hadeel Ayoub

Znakový jazyk, respektive mezinárodní znakový systém, prodělal dlouhou evoluci od souboru znaků Gestuno po univerzálně uznávaný pidžin. Saúdská designérka Hadeel Ayoubová jej nyní upgradovala pro potřeby jednadvacátého století – vyvinula chytrou rukavici, která rozpoznává pohyby ruky a převádí je přímo do textu. Takzvaná chytrá rukavice tak působí jako náhrada za službu Google Translate. Funguje ale mezi sluchově postiženými a těmi, kdo jejich znakovou řečí nevládnou.

„Dala jsem si za úkol usnadnit komunikaci neslyšících a lidí, kteří neumějí znakový jazyk, a tak eliminovat tyto poslední komunikační bariéry,“ vysvětlila Ayoubová v tiskovém prohlášení vysoké školy Goldsmith při University of London, kde výzkum probíhal.

Rukavice sestává z pětice pružných senzorů na prstech, které snímají jejich přesnou polohu. Do textilie je vpleten akcelerometr, který měří pozici ruky a směr, jímž ukazuje. Ayoubová sestavila tři navazující prototypy (které si je možné prohlédnout i s videy na jejím blogu). Nejnovější verze obsahuje drobný čip, který převádí znaky na text a následně na mluvené slovo v okamžiku, kdy vznikají.

chytrá rukavicechytrá rukavice

„Jakmile do rukavice zvládnu zapracovat Wi-Fi připojení, bude použitelná naprosto pro každého, překlad bude díky připojení na internet opravdu univerzální, nebude záležet, z jaké země kdo pochází,“ nastínila další cíle Ayoubová. Tento prototyp by měl stát necelých 390 dolarů. Designérku již oslovilo několik firem, které projevily zájem o patentovanou výrobu.