Cimrmanband rozesměje Alfu

Víkend se dá strávit na lyžích i v divadle. Ke kulturnímu zážitku zvou loutky či Andersenova pohádka.

Letošní rozmarná zima nezaručuje, že když je ve čtvrtek dvacet pod nulou, nenastane v sobotu ráno obleva a plány se rozpustí s prvním sněhulákem. To pak nezbývá než improvizovat a hledat jiné řešení. V tom může pomoct následující výběr Sedmičky.

S nejmenšími dětmi mohou rodiče v sobotu 11. února vyrazit do loutkového divadla V boudě. Jedno z nejstarších plzeňských loutkových divadel těší svými klasickými představeními malé diváky už skoro celé století. Tentokrát si pro ně připravilo pohádku se stěží vyslovitelným názvem: Mordyjepardyjesaprlot! Opona se zvedá ve čtyři hodiny odpoledne.

Dnes v podvečer se loutkové pohádky dočkají i caparti v Sušici. Jmenuje se Jak kašpárek rozesmál princeznu a začíná v pět hodin odpoledne. V Domažlicích pro ně zase přichystali na neděli 12. února pásmo pohádek filmových.

Pohádkové Křesadlo

Do plzeňského Divadla Alfa jsou v sobotu odpoledne zvaní diváci už větší. Je na programu Andersenova pohádka Křesadlo. V ní se vysloužilý voják vrací z války, ale světu kolem sebe nerozumí. Všemu vládnou peníze, dokonce i přátelství a zábavě. A majetek má vliv i na lásku. Co by to ale bylo za pohádku, kdyby nakonec láska nezvítězila nad falší, honbou za mamonem a samozřejmě i nad smrtí.

Jediné, co zůstává věčné, je průměrný, hloupý dav, který tleská každému, kdo usedne na trůn, třeba i tomu, komu ještě před chvílí přál smrt na popravišti.

Ovšem zdaleka ne jen děti jsou v následujících dnech zvané do hlediště Divadla Alfa. Tohle plzeňské profesionální divadlo na svých jevištích hostí i jiné, třeba i amatérské soubory. A tak tu v neděli večer bude mít premiéru své další hry Cimrmanband. Parta bývalých studentů Církevního gymnázia uvede Pan2Tátu, tedy volné pokračování Pantáty. A i tentokrát bude kmotrem inscenace Miloň Čepelka.

„Křtil nám už Pantátu a pak i dodal nápad, jak bychom mohli uchopit seminář k případné dvojce, abychom byli více sví a méně šli v semináři v cimramnovských stopách,“ dodává principál souboru Jakub Šedivý. A tak se publikum dočká originálního kousku z dílny „mladých cimrmanů“, který se už vymanil z náruče svých vzorů a jde po vlastní cestě.

Eskymáci a průvod

Koho to však přeci jen táhne ven, ten si může vybrat i z méně obvyklých akcí, než je jen lyžování, sáňkování, bruslení a stavění sněhuláků. Hasiči v Hojsově Stráži připravili například na sobotní odpoledne 11. února Eskymáckou olympiádu.

Ve Stříbře zase půjde setmělým městem Hornický pochod s loučemi a lampiony. Působivý zážitek si jistě vychutnají malí i velcí. Sraz je na náměstí u Kalicha v půl šesté večer.

TIP SEDMIČKY

• pátek 10. února 17:00 – pohádka v sušické sokolovně
• sobota 11. února 14:00 – karneval v Kulturním domě Nýrsko
• neděle 12. února 14:00 – pásmo pohádek v kině Čakan v Domažlicích
• neděle 12. února 14:00 – karneval v Domě dětí a mládeže Klatovy