Čína: iPhone ohrožuje národní bezpečnost

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C

Všechny barevné varianty telefonů iPhone 5S a iPhone 5C Zdroj: CTK/AP

Mobilní telefony iPhone představují hrozbu pro národní bezpečnost, uvedla čínská státní televize CCTV. Je to kvůli funkci těchto chytrých telefonů, která umožňuje sledovat a zaznamenávat polohu uživatele v určitém čase. Výrobce iPhonu Apple obvinění odmítá.

„Jsou to mimořádně citlivá data,“ řekl v rozhovoru pro televizi výzkumný pracovník. Pokud by někdo získal k těmto datům přístup, může podle něj zjistit ekonomickou situaci země a „dokonce státní tajemství“.

Apple v prohlášení zaslaném agentuře Reuters uvedl, že se zavázal chránit soukromí svých uživatelů a že při využití funkce lokace se nepřenášejí žádné jedinečné informace související s uživatelem nebo přístrojem.

„Oceňujeme snahu CCTV pomoci vzdělávat zákazníky o tématu, o kterém si myslíme, že je velmi důležité. Chceme ujistit všechny naše zákazníky v Číně, že máme jasno v tom, co děláme a neděláme pokud jde o soukromí a jejich osobní údaje,“ uvádí se v prohlášení. „Apple nesleduje polohu uživatelů - Apple to nikdy nedělal a nemá v plánu to dělat,“ dodala firma.

Kritika Pekingu se nesnáší jen na Apple

Apple se často dostává pod palbu kritiky státních médií v Číně, která již také obvinila firmu, že poskytuje uživatelská data americkým zpravodajským agenturám a vyzvala k „přísnému potrestání“. Firmu rovněž média obvinila ze špatných služeb zákazníkům.

Americký výrobce spolupráci s jakoukoli vládní agenturou z jakékoliv země odmítá, nikdy prý žádné vládní agentuře ani nepovolil přístup ke svým serverům.

Apple však není jedinou americkou firmou, na kterou se snesl mediální hněv v Číně. Služby Googlu byly na více než měsíc přerušeny a státní úřad pro zadávání veřejných zakázek zakázal ve vládních počítačích používat operační systém Windows 8 od Microsoftu. Na překážky v Číně narazili i výrobci hardwaru jako Cisco Systems či IBM.