Číňané vytvořili bavlněnou látku, která se na slunci čistí sama

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Snahy o vytvoření bavlněné látky, která se bude sama čistit, nesou ovoce v Číně. Jak napsal zpravodajský server BBC News, inženýři tu vytvořili chemický povrch z nanočástic, díky nimž se bavlněná látka dokáže sama vyčistit od skvrn a zápachu, když je vystavena slunci.

Výzkumníci uvádějí, že takovéto ošetření látky je levné, netoxické a ekologicky šetrné. Odborníci míní, že pokud se tato inovace potvrdí, mohla by se stát velkým hitem v obchodech, protože lidé čím dál tím víc požadují „funkční oblečení“.

Výzkum vedli inženýři na univerzitách v Šanghaji a provincii Chu-pej a výsledky zveřejnili v posledním čísle časopisu Applied Materials and Interfaces. Jejich studie se soustředila na oxid titaničitý (TiO2) - chemickou látku známou jako „mimořádný katalyzátor rozkladu organických znečišťujících látek“. Tato látka už se používá na samočisticí okna, zápachu odolní ponožky či stále čisté kuchyňské a koupelnové dlaždičky.

Původní snahy rozšířit použití na bavlněné tkaniny brzdila skutečnost, že samočisticí schopnosti dokázalo vyvolat jen vystavení ultrafialovému záření, což se pro každodenní použití ukázalo jako nepraktické. Týmu se ale podařil průlom, když „vylepšili“ chemickou látku dalšími složkami, s jejichž pomocí začala reagovat na běžné sluneční světlo.

Testování ukázalo, že po dvouhodinovém vystavení na slunci zmizelo 71 procent skvrn. Experiment byl s toutéž tkaninou zopakován pětkrát, aniž by použitý ochranný povrch vykázal ztrátu účinnosti a nesnížilo ji ani praní či sušení.