Cisco podpoří ČVUT půl milionem eur

Cisco Systems

Cisco Systems

Fakulta elektrotechniky na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT FEL) podepsala dohodu se světovým síťovým obrem Cisco Systems o úzké spolupráci v oblasti výzkumu zejména kybernetických bezpečnostních a síťových projektů. Cisco nejenom, že bude licencovat vzniklou technologii, ale zároveň bude po dobu pět let financovat výzkumné projekty fakulty.

Spouštěcím mechanismem spolupráce je letošní odkup českého startupu Cognitive Security právě Ciscem. Cognitive vznikla díky výzkumu na ČVUT, kdy firmu založili zaměstnanci školy Martin Rehák a Michal Pěchouček. Jádrem úspěšné společnosti je akademický projekt CAMNEP, na němž se podílí řada zaměstnanců i studentů FEL. CAMNEP se soustředí na detekci podezřelých pohybů v počítačových sítích a vyvinutý systém se dokáže sám učit a adaptovat.

Tento projekt nyní bude rozdělen do 2 proudů. Pražská univerzita bude mít i nadále na starost výzkumné práce, které jsou mimo jiné financované ministerstvem vnitra, a Cisco zajistí průmyslový vývoj. To v podstatě znamená, že Cisco zkoumanou technologii bude nasazovat v praxi ve svých síťových a dalších produktech.

Základ pro další podobné projekty

„Fakulta elektrotechniky ČVUT získává od Cisca jednorázovou licenční platbu a další prostředky pro studenty ve formě produktů Cisca,“ komentuje uzavřenou spolupráci děkan FEL Pavel Ripka. Cisco zároveň bude 5 let financovat výzkumné projekty FEL. Celkový objem plnění představuje 500 tisíc eur.

Zástupci ČVUT věří, že úspěch Cognitive Security bude inspirovat další zaměstnance a studenty školy a v budoucnu se od firmy odštěpí další technologické startupy a vznikající firmy postavené na univerzitním výzkumu. Univerzita si proto právní kanceláří Čermák a spol. nechala vypracovat vzorové licenční smlouvy, které by měly vznik takových firem ulehčit. Je to tak jeden z kroků, jež zdejší vysoké školy uskutečňují pro potřebné provázání se soukromým sektorem. Na podobném propojení pracuje i Jan Šedivý, jehož tým zkoumá velká data skutečných firem.

Cisco v Česku chystá i větší expanzi, spojená je právě s Cognitive. Bezpečnostní divize se stěhuje do nového sídla a najímá nové výzkumníky a vývojáře. Řehák s Pěchoučkem byli zároveň jmenování do vysokých pozic v rámci celého Cisca.