Čistá voda pod křídly letadel

Nejen turisté míří v létě na Olšová Vrata, aby nezmeškali let. Lidé z Varů sem jezdí za koupáním.

Ani letecký provoz nevadí lidem, kteří se přijedou vykoupat na rybník Kolovák u Olšových Vrat. Oproti rolavskému koupališti nebo jiným přírodním rybníkům na Kolováku oceňují především přírodu, méně lidí a klid. Letadla dosedající na přistávací dráhu je neruší, naopak jsou pro ně vítanou atrakcí. „Obě děti jsou zatím v tom věku, kdy je pro ně všechno velkou událostí. Když vidí letadlo, zabaví je to klidně na čtvrt hodiny. Vždycky se nemohou dočkat, až nějaké uvidí,“ směje se šestatřicetiletá Lenka z Karlových Varů. Stejně jako pro další návštěvníky mířící na Kolovák nejsou pro ni vodní atrakce až tak důležité. „Chodíme sem pravidelně a oceňujeme, že je tady méně lidí než například na Rolavě. Dcera je zatím malá, takže žádné atrakce ani nepotřebuje,“ říká Karel Pacák, který se na Kolovák přijel vykoupat s rodinou.
Přírodnímu koupání na Olšových Vratech dávají přednost i mladí lidé, kteří se o prázdninách chtějí pobavit s kamarády. Rozhodující je pro ně vzdálenost od Karlových Varů i kvalita vody. „Chodíme sem, protože je to z Varů relativně blízko. Voda je docela čistá a hlavně je to zadarmo,“ říká Kristýna Maulenová, která se přijela vykoupat se svými kamarády. Protože Kolovák znají, jeho půvaby už tak překvapeni nejsou. Nadšeně reagují hlavně lidé, kteří si průzračnou vodu rybníku vyzkouší poprvé. „Jeli jsme okolo na kole a moc se nám tady líbí. Určitě se sem vrátíme,“ pochvaluje si Marie Gašparíková.

Test koupališť:

Kolovák se nachází za areálem letiště v Olšových Vratech. Stačí odbočit vpravo, na lesní cestu. Řidiči musí svá auta nechat na parkovišti a k rybníku dojít pár metrů pěšky.
Travnaté pláže, písečné vstupy do vody Atrakce: tábořiště s ohništěm a lavicemi, dětské pískové hřiště, dřevěná trojhoupačka
Teplota vody: 20–22 °C
Hloubka: až 4 metry