Čistý vzduch ve školách nabízí rekuperace vzduchu

Nová studie „Mikroklima ve veřejných budovách jako důvod instalace rekuperace“ odhalila, že v českých školách se nevětrá. Množství nebezpečného oxidu uhličitého v některých případech dokonce překračuje až třikrát povolenou koncentraci. Komplexním řešením, jak ochránit osoby před smogem, hlukem a nečistotami a zároveň jim dopřát čistý vzduch je využití tzv. rekuperace – řízeného větrání se zpětným ziskem tepla, uvádí Centrum pasivního domu.

„Problematika větrání ve školách velice dobře kopíruje situaci v současném stavebnictví obecně. Zateplení a výměnu oken, které má zjednodušeně řečeno udržet teplo v domě, musí automaticky doprovázet inteligentně a úsporně vyřešené větrání. Hluk a smog z ulice, mráz i prašnost jsou v jasné kolizi s tradičním větráním okny v zatěsněném objektu. Rekuperace vzduchu je tak jedinou a hlavně účinnou cestou, jak zajistit v moderních domech trvalý přístup čerstvého vzduchu bez ztráty tepla a bez všech dalších negativních vlastností, jakými je třeba průvan,“ říká Barbora Hrdinová z firmy ThermWet.

Instalace větracích jednotek s rekuperací odpadního tepla přináší podle centra průlom v přístupu k zajištění komfortního vnitřního prostředí v místnostech. Výsledkem je vynikající kvalita vzduchu při minimálních tepelných ztrátách. Zatímco čerstvý a čistý vzduch je nepřetržitě přiváděn do místnosti, odpadní „použitý“ vzduch je zároveň odváděn pryč. To jediné, co po něm pak zbude, je teplo, které efektivně předá novému čerstvému vzduchu.

Podle odborníků bychom měli větrat každé dvě hodiny na 3–5 minut. Kvalitní čerstvý vzduch je pro život nepostradatelný a velmi významně ovlivňuje koncentraci a míru únavy organismu. Právě ve školách by měl být kladen maximální důraz na zajištění kvalitního vnitřního prostředí, které podpoří výkony dětí a zároveň posílí jejich schopnost efektivně přijímat a zpracovávat nové informace.