Citroen přichází s kaktusem, který nepíchá

Citroën Cactus

Citroën Cactus Zdroj: Citroen

Citroën Cactus
Citroën Cactus
Citroën Cactus
Citroën Cactus
Citroën Cactus
5
Fotogalerie
Po středečním poněkud předčasném odhalení francouzského konceptu Cactus dnes přišel Citroën s oficiálními materiály a kompletní sadou fotografií. Jak jsme psali už dříve, tahle novinka navazuje na C-Cactus představený opět ve Frankfurtu, a to v roce 2007. Aktuální vydání naznačuje nově příchozí modely „céčkové“ řady, přičemž prvního takového bychom se měli dočkat už příští rok.

Citroën Cactus dostal nekomplikované, čisté a doslova neagresivní tvary. Kromě designu samotného zdůrazňuje francouzská značka prvek zvaný Airbump, což jsou jakési vzduchové kapsle umístěné na dveřích. Ty by měly ochránit karoserii před poškozením v každodenním provozu.

Cactus nabídne rozměry kompaktního hatchbacku, na délku měří 4,21 m, široký je 1,75 m a vysoký 1,53 m. Zároveň dostal prozatím asi největší hodnotu světlé výšky, a to rovných 21 cm, což je například o centimetr více, než co nabízí Subaru XV. Samozřejmě nemohou chybět diody nebo vzadu 3D svítilny.

Jednoduchému interiéru vévodí nedělené přední sedadlo, které by mělo nabídnout maximální pohodlí. Cactus se zbavil veškerých ovladačů a vše soustředil do osmipalcového dotykového displeje. Na místo přístrojového štítu přidal Citroën další displej, tentokrát o palec menší. Co byste zde také hledali marně, to je řadicí páka, respektive volič převodovky. Místo něj má řidič k dispozici několik tlačítek. Interiéru dominuje světlá kůže.

Pohon má na starost systém Hybrid Air pracující se stlačeným vzduchem místo elektromotoru, ale nic konkrétního automobilka nezveřejnila. Spotřeba se má udržet pod hranicí tří litrů a absence akumulátorů pro změnu přinese benefit v tom, že není nijak omezený prostor v interiéru.

Bohatou galerii čítající přes 40 fotek najdete naAutoRevue.cz