Co jsou to akcie a jak na ně?

Co jsou to akcie a jak na ně?

Co jsou to akcie a jak na ně? Zdroj: Shutterstock

Údaje o akciích v USD. Dlouhý investiční horizont, aktuální k 30. 8. 2020
Údaje o akciích, aktuální k 30. 8. 2020
3
Fotogalerie

Druhů investic existuje spousta. Pokud se ovšem v odvětví financí nevyznáte, je dobré si nejprve o akciích zjistit potřebné informace.

Akcie jsou svým způsobem cenným papírem. V momentě, kdy se stáváte vlastníkem akcií, automaticky se řadíte do kategorie akcionářů. Vložili jste totiž finanční prostředky do majetkového podílu akciové společnosti. Jako akcionář máte určitá práva. Jedním z nich je i podíl na zisku. Tento pojem je označován za dividendy. Dále máte možnost vyjádřit svůj hlas ve chvíli, kdy bude docházet k likvidačnímu zůstatku společnosti. To se stává v případě, že je společnost v likvidaci. Pochopitelně se můžete dále vyjadřovat v jiných věcech týkající se firmy.

Jak obchod s akciemi funguje?

S určitými akciemi je možnost obchodovat na burzách cenných papírů. Tam však cenu určuje poptávka a nabídka. Ceny se tak mohou měnit v podstatě během krátké chvíle. Akcie jsou vhodnou dlouhodobou investicí. Pokud se do akcií dostanete a budete je alespoň částečně ovládat, může se jednat o relativně slušný výdělek. Hodnotu akcií určuje několik faktorů, od úspěchu firmy až po zavedení nových věcí, které firmu pozvednou směrem nahoru. Akcie mohou mít neočekávaný nárůst i o několik stovek procent. Nárůst akcií ovšem není garantován. Její hodnota může i klesnout.

Údaje o akciích v USD. Dlouhý investiční horizont, aktuální k 30. 8. 2020Údaje o akciích v USD. Dlouhý investiční horizont, aktuální k 30. 8. 2020 | Lundea.com

TIP: Více o dlouhém investičním horizonzu najdete zde.

Je dobré však nepanikařit. Většina akcionářů začnou své akcie prodávat ve chvíli, kdy jejich hodnota klesá. Jak jsme již uvedli, panika není na místě. Existuje zde velká pravděpodobnost, že hodnota akcií opět poroste. Pochopitelně se to netýká těch společností, jež upadají do likvidace. V této situaci s nárůstem akcií příliš nepočítejte. Jestliže firma, u které jste akcie zakoupili, nejeví žádné známky likvidace, není důvod panikařit. Akcie stále držte u sebe a neprodávejte je, protože tím přijdete o určitý vklad, který jste do akcií vložili. Znovu připomínáme, že se hodnota akcií navrátí – stejně jako se tomu stalo tento rok v rámci koronaviru.

Údaje o akciích, aktuální k 30. 8. 2020Údaje o akciích, aktuální k 30. 8. 2020 | Lundea.com

TIP: Víc údajů o akciích najdete zde.

Akcie bývají dlouhodobou investicí

Myslíte si, že jsou akcie krátkodobou investici? Mýlíte se. Akcie se řadí do kategorie dlouhodobých investic. Je důležité být tedy trpělivý. Jestliže trpělivost nepatří mezi vaše stránky, pak nepočítejte s tím, že v tomto odvětví budete úspěšní. Dále je nutné o akciích vědět, že se dělí do dvou skupin. Tou první skupinou jsou akcie listinné neboli fyzické listiny. Druhou skupinou jsou akcie zaknihované. V tomto případě máte zápis v evidenci. Toto je dělení z hlediska podoby. Pojďme se však podívat na dělení z hlediska druhu. První skupinou z hlediska druhu jsou akcie zakladatelské. Jde o kmenovou akcii, která se většinou nakupuje ve chvíli, kdy je společnost založená.

Druhou skupinou jsou kmenové akcie. Tyto akcie bývají nejčastěji využívané, protože se v nich skrývá právo dividenda. Třetí skupinou jsou akcie prioritní. Ty mají přednostní právo na získání dividenda nebo privilegovaný podíl na likvidačním zůstatku. Poslední skupinou jsou akcie zaměstnanecké. První akcie vznikla v 17. století. Od té doby se akcie stali oblíbeným investičním produktem, který můžete koupit i u své banky.