Co na to Jan Tleskač? Nic, to bratranec

Bratranec literární postavy Jana Tleskače založil v Česku hudební styl ska. Tvrdí to kapela Tleskač, která zahraje v Kutné Hoře.

Narodil se na Jamajce. Vznikl kombinací domorodých rytmů a amerických hudebních stylů. O čem je psáno? O hudebním stylu zvaném ska.

A nebo to bylo úplně jinak? Skupina Tleskač, jeden z nejslavnějších domácích interpretů hravého rytmického stylu ska, založeného na zvuku dechových nástrojů, má svou verzi. Od té výše popsané se samozřejmě zásadně liší.

Název kapely neodkazuje k literární postavě z pera spisovatele Jaroslava Foglara, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Neodkazujeme k Janovi, ale k jeho staršímu bratranci Milanovi, jenž byl průkopníkem ska v Česku, aniž by o tom sám věděl,“ vysvětlil kapelník Tleskače Jiří Sýkora.

Samozřejmě jde o mystifikaci kapely. Ska začaly hrát české skupiny v devadesátých letech. Jedna z vůbec nejdéle působích – kapela Sto zvířat – vznikla v roce 1990, Tleskač je o deset let mladší.

V listopadu kapela pokřtila novou desku a zároveň DVD se záznamem z vystoupení v Paláci Akropolis v Praze na Žižkově. Řadu písniček z něj zahraje v pátek v Kutné Hoře.

TLESKAČ V KUTNÉ HOŘE

v pátek 29. ledna od osmi hodin večer

Planet Music, Vítězná ulice 409

vstupné je 120 a 150 korun

další program večera: DJ Marek a české hity devadesátých let