Colliers zařídil 43 procent průmyslových pronájmů ve střední a východní Evropě

Společnost Colliers International na trhu průmyslových prostor ve střední a východní Evropě celkem zajistila pronájem 43 procent těchto ploch. Polský tým pronajal v loňském roce rekordních 580 000 metrů čtverečních plochy a největší transakce na průmyslovém trhu v České republice se také uskutečnily za asistence Colliers. Patří sem pronájem 29 000 metrů čtverečních společností PST CLC, předního českého poskytovatele logistických a celních služeb, anebo 32 000 metrů čtverečních společností ModusLink, poskytovatele elektronických obchodních procesů.

Na trhu kancelářských prostor napříč zeměmi regionu (ČR, Rumunsko, Maďarsko, Albánie, Bulharsko, Chorvatsko, Řecko, Černá Hora, Slovensko, Srbsko, Ukrajina, Lotyšsko, Estonsko a Litva) dosáhl Colliers v zastupování nájemníků podílem 25 %. V Rumunsku uskutečnil největší nájemní transakci, když společnost Premia Med si pronajala 27 300 m2 prostor, které budou přestavěny pro účely soukromé nemocnice. V Maďarsku byl Colliers jedním z poradců společnosti Trigranit při prodeji budapešťských budov Millenium Towers, kde 74% podíl kancelářského komplexu o celkové velikosti 70 000 metrů čtverečních koupila společnost Heitman. Tato transakce je tzv. benchmarkem pro další prodeje na maďarském trhu.

Bulharský a rumunský tým Colliers má také silnou pozici v sektoru kancelářských prostor a objemu zprostředkovaných investic. Objem investičních transakcí v Bulharsku dosáhl 44 milionů eur a pronajalo se zde 20 059 metrů čtverečních. Ukrajinský tým v loňském roce dosáhl výsledku 243 000 metrů čtverečních pronajatých maloobchodních prostor, a to v obchodních centrech Forum Lviv Shopping and Entertainment Centre ve Lvově a dále v Marmolade Shopping and Entertainment Centre, Kyiv Mall Shopping and Entertainment Centre, River Mall Shopping and Entertainment Centre a Raion Shopping Centre v Kyjevě.

V reakci na zvýšenou poptávku po komplexní nabídce služeb rozšířila Colliers ve východní Evropě své portfolio o nové služby, jako jsou certifikace zelených budov, oddělení zastupování pronajímatelů kancelářských budov v Polsku, projektový marketing pro výstavbu nových kancelářských a maloobchodních projektů, stejně tak i pro riziková aktiva či projektový management pro úpravy kancelářských a maloobchodních prostor. Poskytuje též řízení a poradenství při stěhování nebo v oblasti územního plánování a architektonických řešení. V prosinci 2011 Colliers ve východní Evropě zaměstnávala 588 lidí. Největší pobočky jsou ve Varšavě, v Moskvě a Bukurešti.