Coworkingová centra: práce, školka i angličtina

Coworking, ilustrační foto

Coworking, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česká coworkingová centra, která poskytují sdílené kancelářské prostory, nabízí také hlídání dětí nebo prostory pro relaxaci či protáhnutí těla. V některých centrech, do kterých chodí pracovat převážně cizinci, si Češi mohou aktivně i pasivně při práci zlepšovat cizí jazyk.

V pražském centru Locus se například mluví výhradně anglicky. Češi v poměru k cizincům tvoří 30 procent klientů centra. „Pro Čechy je to skvělá příležitost pracovat na zlepšení angličtiny. Cizinci, kteří tu chtějí žít a pracovat, zase mohou snadněji proniknout do místní kultury,“ řekl Will Benis, který Locus založil v roce 2010.

O rok dříve vzniklo coworkingové centrum HUB Praha, které nyní sdružuje 370 členů. Centrum kromě pronájmu místa k práci pořádá konference, workshopy i festivaly. „Prostor HUB je velmi variabilní a mnohdy jsme sami v úžasu, jak se dokáže proměnit a jaký druh akce dokáže pojmout. V roce 2013 jsme realizovali 400 událostí různých velikostí a na různá témata,“ řekla Bashka Kocmanová, která se v HUB Praha stará o členy.

Podnikání i pro rodiče s dětmi

HUB nabízí mimo jiné odpočinkovou místnost, sprchu, kolo či terasu. V okolí Smíchova, kde HUB Praha sídlí, je řada míst, kde je možné si jít zacvičit, relaxovat nebo nechat pohlídat děti. „Spíše se snažíme tyto služby využívat zvenčí a dohodnout pro naše členy specifické podmínky,“ doplnila Kocmanová.

Přímou službu hlídání dětí nabízí coworkingové centrum Mumraj, které od května rodičům s dětmi nabízí příležitost pracovat a začít podnikat. „Mohou si prostory a veškeré vybavení vypůjčit, dítě nechat v bezprostřední blízkosti pohlídat a jednoduše své podnikání beze škody vyzkoušet,“ řekla Barbora Zálohová z rodinného centra MUM, které Mumraj za podpory dotací z Evropské unie provozuje.

Zájem ze stran rodičů prý velký. „Během prvních dvou týdnů fungování coworkingového centra Mumraj využilo prostor hned deset nadšených coworkerů,“ doplnila Zálohová. „Je zde prostor pro vzájemnou inspiraci a spolupráci - vytvářejí tak jakousi komunitu 'samostatně pracujících rodičů',“ dodala.

První společný prostor pro lidi, kteří ve sdílené kanceláři pracují nezávisle na sobě, vznikl v roce 2005 v San Francisku. Coworkingová centra jsou obvykle vybavena kancelářským nábytkem, technikou a internetovým připojením.