Čtvrtletní tržby BlackBerry klesly téměř o polovinu

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY 2.0: Honou via Flickr

Tržby kanadského výrobce chytrých telefonů BlackBerry se ve druhém finančním čtvrtletí meziročně propadly o 46,5 procenta na 490 milionů dolarů (12 miliard korun). Firma nicméně dosáhla čistého zisku díky mimořádným účetním příjmům. Potvrdila rovněž, že uvede na trh svůj první telefon s operačním systémem Android od americké firmy Google.

Čistý zisk BlackBerry ve čtvrtletí končícím 29. srpna dosáhl 51 milionů dolarů po ztrátě 207 milionů před rokem. Bez zahrnutí mimořádných položek nicméně firma prodělala 66 milionů dolarů. Společnost v letošním druhém čtvrtletí prodala 800 tisíc chytrých telefonů, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo 2,1 milionu přístrojů, píše agentura DPA.

BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však firma na trhu výrazně zaostává za přístroji s operačním systémem Android a také za telefony iPhone od americké společnosti Apple.

První telefon společnosti BlackBerry využívající operační systém Android by se měl objevit na trhu pod názvem Priv již v letošním roce, napsala agentura Reuters.