Curiosity se připravuje na Marsu na první vrt

Curiosity (Foto ČTK)

Curiosity (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Americké marsovské vozítko Curiosity se připravuje na první vrt do povrchu rudé planety, uskutečnit by se mohl již v příštím týdnu. S odvoláním na americký Národní úřad pro letectví a vesmír o tom informoval portál BBC.

Sonda od místa přistání urazila zhruba 650 metrů, nyní se pohybuje v prohlubni známé jako Yellowknife Bay. Právě v této oblasti zřejmě vědci vyberou místo, kde vozítko provede historicky první vrt. Vrták je posledním zařízením, který robotický aparát ještě nevyzkoušel.

Tento nástroj umožní získat prachový vzorek z až pěticentimetrové hloubky vybrané horniny. Odebraný prach následně vyhodnotí mobilní laboratoř.

Lokalitu Yellowknife vybrali vědci kvůli tomu, že má zcela jiný typ povrchu než místo srpnového přistání. Satelitní průzkum naznačuje, že oblast je oproti jiným teplotně vyrovnanější - během noci jsou zde tepelné ztráty mnohem pomalejší.

Curiosity v dosavadních analýzách půdy objevila vodu, stopy uhlíkových sloučenin nebo směs dalších chemických látek, například síry a chloru.

Tunové vozítko přistálo počátkem srpna poblíž rovníku Marsu. Jeho hlavním cílem je v následujících nejméně dvou letech pátrat po možné existenci života. Jde o první astrobiologickou misi NASA od 70. let, kdy USA vyslaly do kosmu sondy Viking.