Cvičí jako na japonské Okinawě

Karate se mohou v Mladé Boleslavi učit děti už od šesti let.

Japonskému bojovému sportu, který vznikl na ostrově Okinawa, se učí děti v oddíle karate Tělovýchovné jednoty Auto Škoda Mladá Boleslav každé pondělí a čtvrtek.
A tréninky nejsou vůbec snadné, trvají i dvě hodiny. Děti zvládají jen základy sportovního karate nebo sestavy kata, součástí tréninků je posilování.
Podle lékařů je karate pro děti vhodný sport. Rozvíjí nejen fyzické , ale i duševní schopnosti. „Kontaktní úrazy nejsou časté, jde spíše o pohmoždění nebo natažení svalů,“ říká primář ortopedie boleslavské nemocnice Pavel Šedivý.

Karate od šesti

Oddíl přijímá zájemce nejdříve v šesti letech. „Raději až od druhé třídy základní školy,“ upřesňuje trenér Ladislav Mareš. Nábor oddíl pořádá jedenkrát za rok na začátku každého školního roku. „Je to z kapacitních důvodů a proto, abychom pracovali se stejně vyspělou skupinu,“ dodává Mareš. A pokud se jeho svěřenci pečlivě připravují, dostanou se většinou až na špičkovou národní úroveň.

Boj láká chlapce

Ne všichni u karate vydrží. V prvním roce končí až třicet procent dětí. „Pokud chtějí něčeho dosáhnout, musí se donutit k maximálním výkonům,“ říká Mareš. Podle něj přicházejí děti často ovlivněné akčními filmy a videohrami. Myslí si, že se všechno naučí bez námahy. Oddíl má nyní sedmačtyřicet členů, z toho je šestatřicet v žákovském nebo dorosteneckém věku. Převažují chlapci, dívek je jen sedm.