Cvrček je nejlepší hra do hospody

Dřevěný cvrček ve Strmilově nikomu neruší spánek nepříjemným zvukem. Naopak, již pár let zní libozvučně těm, kteří si tam s ním hrají. Miloslav Křišta o tom dokáže zasvěceně a dlouze vyprávět.

Miloslav Křišta z Jindřichova Hradce se poprvé s touto hrou setkal před dvaatřiceti lety v nedaleké vsi Malý Jeníkov v hospodě U Kocoura. Cvrčka začal pravidelně hrát až o sedm roků později. Od roku 1995 evidoval veškeré výsledky z pátečních partií a také turnajů. „Statistické údaje jasně napovídají, že naše umění postupně roste. To, co jsme dříve považovali za nemožné, dnes už běžně dokážeme,“ říká Krišta.

Cvrček se hraje na zvláštním stole, popište jej.

Hra cvrček se skládá z hracího stolu o velikosti šestasedmdesát na čtyřiačtyřicet centimetrů, devíti šesticentimetrových kuželek a káči, která je vysoká sedm centimetrů. Stůl je nakloněný ve dvou rovinách, z toho důvodu roztočená káča jede po skle ke kuželkám pod určitým úhlem. Běžnou součástí přípravy stolu ke hraní je přebroušení skla, aby káča na skle neuklouzávala a umytí skla od veškerých nečistot, které by mohly ovlivnit kvalitu hry.

Jaká jsou základní pravidla?

V podstatě jsou podobná jako u klasických kuželek. Jen nepotřebujete žádnou hernu. Nutné je mít pevný stůl, také je důležitá teplota skla. Nesmí být studené, aby se nerosilo. Vhodným prostředím je tedy hospůdka se stálou teplotou. Hrát se dá v jednotlivcích, dvojicích a trojicích. Větší množství hráčů hru prodlužuje, a tím se stává méně zajímavou. Cílem každého hráče je shodit co nejvíce kuželek třemi hody.

Dá se cvrček považovat za sport, nebo jde pouze o hospodskou zábavu?

Nebaví mě jen tak sedět, proto hraju různé hry. Tou nejzajímavější se pro mě a mnoho dalších Strmiláků stal cvrček. Od roku 1991 ho hrajeme pravidelně téměř každý pátek. Výhodou je, že může hrát kdokoliv, věk není omezený. Vzhledem k tomu, že máme ve Strmilově celkem devět hracích kompletů, tak se může utkat až sto hráčů.

Kde všude na hru cvrček můžeme narazit?

Pravý strmilovský cvrček se hraje na mnoha místech České republiky. Určitě v Brně, Teplicích, Zlínu, Ostravě, Kolínu, Praze a na mnoha dalších místech. Pokud vím, tak nejdál se cvrček hraje v New Yorku.

Na Jindřichohradecku se hraje také káča, jakási obdoba cvrčka. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Pravověrní a zakládající káčaři pocházejí z Lodhéřova, pak se káča hraje i v Jarošově nad Nežárkou, Jindřiši a na dalších místech. Ale mezi cvrčkem a káčou je veliký rozdíl. Káča ve cvrčkovi má kovový hrot a káča ve stejnojmenné hře je celá dřevěná. V káče se nehraje pomalými hody, ale převážně rychlými. Ve cvrčkovi se pravidelně hází určitá postavení kuželek a v káče je toto vesměs náhoda. Měřítkem může být fakt, že žádný káčař ve cvrčkovi výrazně neuspěl, zatímco cvrčkaři turnaje v káče pravidelně vyhrávají.

Pořádáte nějaké pravidelná klání pro širší veřejnost?

Ve Strmilově máme takzvaný Spolek hráčů cvrčka. Během roku pořádáme několik turnajů v hotelu Komorník. Některé akce jsou otevřené, jiné jsou vyloženě pro Strmiláky. Na tyto uzavřené turnaje budeme od příštího roku udělovat divoké karty pro hráče s kvalitní výkonností a pravidelnou turnajovou docházkou. V lednu bude startovat desátý ligový ročník cvrčka. Soutěž se skládá z několika turnajů a každého kola se zúčastní několik desítek hráčů.

Prý neuvěřitelně přesně dokumentujete všechny hry cvrčka v posledních patnácti letech, je to pravda?

Právě díky tomu, že od roku 1995 evidujeme veškeré výsledky, jak z pátečního hraní, tak ze všech turnajů ve cvrčkovi i v káče, známe kvalitu různých hráčů. V evidenci máme výsledky z více jak stovky turnajů. Je pravda, že od roku 1995 do konce roku 2009 jsme při pátečním hraní srazili přes jeden a půl milionu kuželek. Například za posledních šest let se nám povedlo shodit devět kuželek na jeden hod 13 386krát.

Jaké jsou plány strmilovského cvrčka pro rok 2010?

Loni se nám povedlo překonat veškeré rekordy z minulých roků. Neustále se zlepšujeme, ale tuším, že to nepůjde do nekonečna. Hlavně si přeju, abychom se u cvrčka skvěle bavili. Chtěl bych pozvat všechny zájemce k účasti na patnáctém ročníku Strmilovského poháru, který se uskuteční v hotelu Komorník ve Strmilově v sobotu 6. února od třinácti hodin.