Cyklisté mají k dispozici nový systém cyklotras Křivoklátské okruhy

Řetěz jízdního kola, ilustrační foto

Řetěz jízdního kola, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Klub pražských cyklistů se začátkem letní sezóny slavnostně otevřel Křivoklátské okruhy, systém silničních cyklistických tras pro cyklisty všech výkonnostních kategorií. Celkem bylo vybudováno téměř 450 kilometrů značených cyklistických tras s 200 speciálními dopravními značkami. Unikátní na celém projektu je řešení výjezdu a návratu do stejného bodu.

Křivoklátské okruhy jsou systémem atraktivních silničních cyklistických tras různé obtížnosti v západní části Středočeského kraje, využívající komunikace s minimálním provozem, ale současně kvalitním povrchem pro pohodlnou a co možná nejbezpečnější cyklistiku.

Unikátní na tomto projektu je řešení výjezdu a návratu do stejného bodu. Celkem na 8 okruzích různé obtížnosti vzniklo téměř 450 km tras a umístěno bylo 200 cyklistických a dodatkových značek. Hlavní nástupní místo je vybudováno na parkovišti u ZŠ v Hostivici na západním okraji Prahy, kde je umístěna velkoformátová mapa se všemi trasami, mapy do kapsy a stojan na kola. Hlavním partnerem projektu je společnost Progress Cycle, dovozce jízdních kol Giant.

Vzorem jihozápadní Evropa

„Cílem tohoto dlouhodobého projektu je nabídnout vhodnou alternativu ke stávajícím cyklostezkám, jejichž trasa často kombinuje jízdu po běžných komunikacích s terénními úseky, které mohou méně zdatným cyklistům a těm bez vhodného vybavení způsobovat problémy,” říká Josef Přib z Klubu pražských cyklistů.

Vzorem jsou evropské regiony (Itálie, Francie, Španělsko) s propracovaným systémem silničních rekreačních okruhů pro cyklisty. “V dohledné době bychom chtěli vybudovat obdobné projekty v dalších částech Středočeského kraje a přispět tak k dalšímu rozvoji cyklistiky,” dodává Josef Přib.