Cyklistika je sport především pro kluky

Cyklistika je ideální sport. Nejen pro děti. „Lidi se při ní hýbou, a přitom sedí,“ říká v nadsázce trenér berounských cyklistů Milan Havelka.

Členskou základnu cyklistického oddílu TJ Lokomotiva Beroun v současnosti tvoří osmnáct lidí. „Z toho jsou však jen čtyři mladší osmnácti let,“ říká trochu smutně trenér Havelka. Děti dnes totiž mají jiné zájmy. „Na kole je zima, horko, někdy prší, jindy je bláto, padá sníh a někomu vadí i kopce,“ vysvětluje Havelka, proč je o bicykly menší zájem.
Přitom lékaři cyklistiku vřele doporučují. „Zlepšuje kondici, přispívá k hubnutí a je vhodným rodinným programem,“ vypočítává lékař hořovické nemocnice Tomáš Šebek. Navíc při jízdě cyklisté posilují cévní systém, zpevňují a protahují svalstvo. Jízda má pozitivní vliv i na psychiku.
Berounský oddíl přesto podle Havelky spíše živoří. Do závodní činnosti je aktivně zapojeno jen osm osob. „Tréninky máme v zimě dvakrát v tělocvičně, od března do prosince se scházíme třikrát týdně, k tomu zvládáme až pětačtyřicet závodů a různá soustředění,“ vypočetl Havelka. Oddílu vévodí chlapci, dívka tu žádná není. „Holky bereme taky, ale žádná ,nepřežila‘ déle než dva roky. Těžko snášejí závodní zatížení,“ míní Havelka. Berounští se totiž zabývají obecně výkonnostní cyklistikou. „Abychom se specializovali na jednu z disciplín, na to nemáme kapacitu,“ přiznává Havelka. Jízda na kole je podle něj ideální sport pro rekreační aktivitu. Závodní činnost považuje spíše za řemeslo.
Na cyklistiku do Berouna dochází i třináctiletý Matěj Rufer. „Je tam moc spokojený. Trenér Havelka se o děti velice dobře stará, takže o syna vůbec nemám strach. Jsem ráda, že sportuje a nesedí jen u počítače. Navíc na kolo jezdíme i s rodinou,“ řekla Tereza Ruferová.
Závodníkovy náklady se během pěti let mohou vyšplhat až ke 250 tisícům korun. Rodiče dětem kromě kvalitního kola musejí pořídit i helmu. „Aby jízda na kole byla pouze příjemným zážitkem, je dobré pamatovat i na další chrániče, rukavice. Helma je nejpodstatnější,“ uvedl lékař Šebek.