CZC.cz staví novou skladovou centrálu, dosavadní prostory už nestačí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Druhý největší tuzemský e-shop s elektronikou CZC.cz internetového vizionáře Josefa Matějky si vybuduje u Prahy novou logistickou základnu. Horkým kandidátem je skladový komplex v Rudné u dálnice D5. Dosavadní prostory v Příbrami už byly rostoucí firmě malé.

„Pronajmeme si čtyři tisíce metrů čtverečních s možností dalšího rozšíření, budeme se stěhovat v létě. Příbramská centrála poběží dál, rozšíří se tam ostatní provozy jako zákaznické centrum nebo reklamace,“ řekl deníku E15 Matějka.

CZC.cz se přitom z domovské Příbrami, kde měla společnost sklad kolem jednoho tisíce metrů čtverečních, příliš nechtělo. Podle šéfa firmy ale nakonec zvítězil obchodní pragmatismus. „Řešením nebylo přistavovat prostory ke stávajícímu areálu. Potřebujeme sklad, kde vydržíme v dalších letech,“ dodal zakladatel e-shopu.

Internetoví obchodníci patří v poslední době mezi hlavní tahouny poptávky po průmyslových nemovitostech. „Sledujeme rostoucí poptávku po areálech, a to jak zavedených e-shopů, tak i nových hráčů,“ komentoval trend Jakub Holec, ředitel poradenské společnosti 108 Agency. O výrazný zářez na realitním trhu se postarala také Alza.cz, jeden z největších konkurentů CZC.cz. Společnost minulý týden oznámila vybudování nového distribučního centra v Senci u Bratislavy.

2,4 miliardy korun utržil loni e-shop CZC.cz vizionáře Josefa Matějky

Firma tam vytvoří kolem stovky pracovních míst. „Skladové plochy, na kterých budeme na Slovensku operovat, přesáhnou 24 tisíc metrů čtverečních a stanou se tak jedničkou v logistickém zázemí celé Alzy,“ sdělila mluvčí obchodu Šárka Jakoubková. Firma si podobně jako další konkurenti pronajala sklady také u Prahy.

„Internetové obchody zaznamenaly v loňském roce více než čtvrtinový podíl na nových pronájmech, a to díky smlouvám uzavřeným společnostmi Amazon, Mall.cz či Alza. cz. Předpokládáme, že tento trend bude nadále posilovat i v tomto roce,“ řekla Lenka Šindelářová, šéfka výzkumu konzultantské firmy DTZ.