Další auta pod okny nechceme

Lidé z Palackého ulice sepsali o víkendu protest. Nechtějí mít u domu "dálnici".

Přerov/ Roman Haken bydlí v Palackého ulici v Přerově bezmála čtvrt století. V posledních letech společně s dalšími sousedy protestuje proti tomu, aby se z jednosměrné silnice u panelových domů stala dvojsměrná. Když jim před časem radní slíbili, že se vozovka rozšíří jen pro cyklostezku, spokojeně se s petičními bloky stáhli. Teď jsou zase v pozoru. Vedení města totiž myšlenku oživilo, a pokud by do 3. září nikdo proti záměru nepodal na krajský úřad odvolání, ulicí by se mohla do roka prohánět auta v obou směrech.
„To nechceme připustit. Před lety se tu dělala EIA, která požadavkům na stavbu dvousměrné silnice nevyhověla. Vliv na životní prostředí by totiž byl značný. Už by tu nešlo ani dýchat. Paneláky stojí dál, nic se nezměnilo. Nechápu, jak by teď mohlo mít stejné řízení pozitivní výsledek. Je to sci-fi úředníků odboru rozvoje a zmanipulovaných politiků,“ míní Roman Haken. A další naštvaní lidé přidávají na výčitkách. „Vidím to jako podraz. O prázdninách, kdy je řada lidí na dovolených, se najednou objeví zpráva, že se zase zoubousměrnění chystá. Nebyli jsme připraveni a narychlo sepsali protest. Teď nezbývá, než čekat, jak se k připomínkám postaví kraj,“ konstatuje Valdemar Kundl.
Kritika se nejvíce sype na hlavu náměstka primátora Josefa Kulíška, který má na starosti dopravu. Ten rozhořčené lidi klidní a zároveň vysvětluje. „Vozovka je úzká a nevyhovující. Sám jsem byl letos o prázdninách třikrát svědkem, jak tudy s obtížemi projížděla houkající sanitka. Máme v plánu silnici rozšířit na cyklostezku, ovšem do budoucna připouštíme i možnost dvousměrného provozu,“ uvedl Kulíšek.
Na cyklostezku protestující lidé slyší, o dalších autech ale nechtějí ani slyšet. „Mám pro radní jinou možnost. Pokud chtějí rozšiřovat silnici, ať nechají paneláky na Palackého zbourat. Jinak v nich totiž lidi zešílí hlukem a otráví se smradem,“ říká s hořkou nadsázkou Valdemar Kundl.