Další rekordní odměna: šéf BMW vydělal přes 150 milionů korun

Německá automobilka BMW vyplatí zaměstnancům za loňský rok rekordní odměnu díky dobrým hospodářským výsledkům. Z těch těží i šéf podniku Norbert Reithofer, kterému loni stoupl plat na téměř 6,2 milionu eur (152 milionů Kč) z předloňských 4,3 milionu eur.

Německá automobilka BMW vyplatí zaměstnancům za loňský rok rekordní odměnu díky dobrým hospodářským výsledkům. Z těch těží i šéf podniku Norbert Reithofer, kterému loni stoupl plat na téměř 6,2 milionu eur (152 milionů Kč) z předloňských 4,3 milionu eur. Zdroj: CTK

Německé automobilky mají žně. Rekordní zisk měly loni Volkswagen i BMW, a to se odrazilo i na odměnách pro management. Šéf Volkswagenu Martin Winterkorn si vydělal nevídaných 17,46 milionu eur (zhruba 429 milionů korun) a dobře se vedlo i šéfovi BMW Norbertu Reithoferovi, kterému loni stoupl plat na téměř 6,2 milionu eur (152 milionů korun) z předloňských 4,3 milionu eur. Informovala o tom agentura DPA.

Reithofer dnes uvedl, že odměna zaměstnanců stoupne oproti roku 2010, kdy činil bonus pracovníků v německých továrnách BMW 1,6 měsíčního platu, tedy v průměru zhruba 5840 eur (143 tisíc korun). Přesnou výši odměny však zatím nesdělil. Celkový příjem sedmičlenného představenstva podniku se loni zvýšil téměř o polovinu na více než 27 milionů eur.

Společnost BMW, která je největším výrobcem luxusních automobilů na světě, již minulý týden oznámila, že její čistý zisk v loňském roce stoupl o více než polovinu na rekordních 4,9 miliardy eur (přes 120 miliard korun). S rekordními výsledky počítá také v letošním roce.

Největší evropská automobilka Volkswagen minulý týden oznámila, že zhruba 90 tisíc zaměstnanců jejích šesti západoněmeckých továren dostane za loňský rok rekordní odměnu 7500 eur. V předchozím roce činila odměna čtyři tisíce eur. Šéf VW Martin Winterkorn si loni vydělal rekordních 17,46 milionu eur, v roce 2010 to bylo 9,33 milionu eur. Podle odborníků je Winterkornův loňský plat rekordní u firem v hlavním indexu frankfurtské burzy.

Rekordní odměny za loňský rok dostanou rovněž zaměstnanci německých automobilek Audi a Porsche.