Dell stvořil datové centrum na kolečkách. Má akcelerovat jeho byznys

Dell

Dell Zdroj: profimedia.cz

I když první koncept vzniknul už před 4 lety, Dell na tomto projektu pracoval prakticky v naprostém utajení. Ani většina zaměstnanců společnosti do poslední chvíle nevěděla, že se něco takového chystá. Dnes už je Dell PowerEdge VRTX (jako Vertex) oznámen a s ním i koncept „datového centra na kolečkách“, které se vejde pod běžný kancelářský stůl. Texaský obr věří, že se tento stroj bude zásadní měrou podílet na prodeji jeho serverů.

Nový Vertex je skutečně takové malé pojízdné datové centrum. Je to „krabice“, která v sobě kombinuje až 4 klasické blade servery, jaké se dnes dávají do racků v tradičních datových centrech, a k tomu je připojeno až 48 TB velké diskové pole pro ukládání dat a samozřejmě síťové technologie pro komunikaci. VRTX je tak možné připojit k elektrickému napájení a ethernetové síti a začít ho prakticky okamžitě provozovat na jakémkoliv místě.

V Dellu plánují, že Vertex nebude pouhým doplněním tradičního serverového byznysu, ale naopak se stane jedním z hybných prvků. „Moje očekávání je, že velká část serverů, které v Česku budeme v budoucnu prodávat větším firmám, bude právě VRTX,“ komentuje pro E15.cz novinku Ondřej Bačina z českého Dellu. „A zároveň s tím nám poroste tržní podíl v blade serverech.“ Dell na českém trhu každý kvartál prodá 1500 až 2 tisíce serverů a i polovina z nich by nyní mohla být právě ve Vertexu.

Přesně pro zdejší trh

Důvodem toho, proč by to tak mělo být, je zejména skutečnost, že Dell na zdejším trhu svým zákazníkům nejvíce prodává 2 až 3 tradiční blade servery a k tomu případně i úložný systém a síťové technologie. Nyní se toto všechno spojuje do jednoho s tím, že je zároveň k dispozici jednotný nástroj pro správu a vše je integrováno do kompaktního a funkčního balení.

„VRTX může vyjít zhruba o 30 procent levněji, než nákup jednotlivých komponent zvlášť,“ počítá zběžně Bačina. Podle jeho slov revoluční stroj startuje cenově na 250 tisících korunách a k dispozici tuzemským zákazníkům bude od 26. června.

„Když se podíváte, kdo je v Česku našim tradičním zákazníkem a jak je tento trh velký, PowerEdge VRTX je přístroj dělaný přesně pro zdejší prostředí,“ pokračuje Bačina. Pojízdné malé datové centrum je jedním z výsledků sjednocování serverových technologií do jednoho balení, o což vedle Dellu snaží v podstatě všichni tradiční konkurenti. Většina současných řešení nicméně počítá s velkým provozem (to ostatně i Active System od Dellu), Vertex je ale možné použít i v menších firmách.

Zatímco na našem trhu jsou cílová skupina prakticky všechny firmy, které kupují menší množství serverů, celkově Dell cílí i na velké společnosti, jež mají například odlehlé pobočky a potřebují na nich provozovat serverové služby. Jednotlivé stroje Vertex jde na dálku zaměřit přes GPS a spravovat je z jednoho centrálního místa. Je to i pro ty firmy, co z nějakého důvodu nechtějí kompletně migrovat do veřejného cloudu. „Zároveň oslovujeme segment zákazníků, kteří doteď měli jenom servery a kvůli složitosti a nákladům si nekupovali storage systémy,“ doplňuje Bačina.

Testovat budou i v Seznamu a AVG

V Česku mají zájem o prvotní testování desítky zákazníků, mezi nimi třeba i Seznam a AVG. O prodej se budou vedle Dellu starat zejména partneři. Většina z oslovených se shoduje, že nové zařízení je to, co trh chce a že může být velmi úspěšné. VRTX se nemusí přímo stavět do kanceláře pod stůl, i když to podle měřeného hluku může bez problémů takto fungovat, ale je možné stroj instalovat i do racku v datovém centru.

Čtěte také:

Dell se připojuje k fenoménu IT a nabízí „krabici vše v jednom“

Dell ožil a opět nakupoval. Získal velkou cloudovou naději

VRTX je plně postavený na konceptu softwarově definovaného datového centra, což znamená, že většinu provozu už neřídí hardware, ale software. „V budoucnu bude všechno řízené pomocí této metody,“ tvrdí Bačina. Přístroj od Dellu v současné době připojuje síťové komponenty přes PCI-Express a do budoucna by to mělo být i vše ostatní. Hardware se tak připojí přes jednu sběrnici a software pak vykoná veškeré propojování, řízení a podobně. Do Vertexu je možné připojit i flash disky.