Dellu klesl zisk o 72 procent. O novém majiteli se rozhodne v září

Dell (ilustrační foto)

Dell (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Zisky amerického výrobce osobních počítatů Dell se i přes vyšší tržby propadly o 72 procent na konečných 204 milionů dolarů. Důvodem jsou váznoucí odbyt, ale i restrukturalizace firmy a akcionářské spory.

Třetí největší světový výrobce počítačů utržil ve druhém čtvrtletí 14,51 miliardy dolarů, tedy stejně jako loni. Tržbám pomohlo především zlepšení poptávky po serverech a síťových řešeních. Z hlediska tržeb byla ovšem problematická oblast prodejů PC, které klesají pátý kvartál v řadě.

Čistý zisk pak dosáhl hodnoty 204 milionů dolarů, tedy 12 centů za akcii. Očištěný zisk na akcii o jednorázové vlivy dosáhl 25 centů při očekávání trhu 24 centů. Ve stejném období loni to přitom bylo 732 milionů a 42 centů za akcii. Hrubá non

Propad zisků nahrává investorům kolem Michaela Della

Skupina investorů kolem zakladatele podniku Michaela Della usiluje o převzetí firmy. Jejich cílem je společnost restrukturalizovat a změnit ji na soukromou. Jeho konkurentem je investor Carl Icahn a firma Southeastern Asset Management. O tom, kdo nakonec firmu převezme, rozhodnou akcionáři Dellu v polovině září.

Horší výsledky teď nahrávají Michaelu Dellovi. Kromě plánované restrukturalizace firmy je silným argumentem pohyb ve struktuře investorů. Do titulu v průběhu čtvrtletí nastoupily výrazněji hedgeové fondy, které od konce března do poloviny roku svůj podíl ztrojnásobily na 18 procent. Toto vše by naopak mělo oslabovat pozici investora Carla Icahna.