Děti vyrábějí masky. Podle vlastní tváře i podle obličejů soch

Z papíru, sádry i tapetového lepidla děti vyrábějí netradiční masky. Lidé je uvidí na festivalu Další břehy.

V dubnu projde Opavou benátský průvod. Desítky opavských dětí se zahalí do vlastnoručně vyrobených masek. S přípravou jim pomáhají i učitelé, kteří se byli dokonce v únoru inspirovat přímo v Benátkách. „Týden jsme vymýšleli, jak budeme masky vyrábět. Nakonec jsme zvolili co nejvíce postupů, ať jsou masky pestré jako v Benátkách,“ řekla Markéta Janečková, která učí na výtvarné škole na Solné ulici, kde děti masky dělají. Jedenáctiletá Lucie Seidlerová chce mít masku přímo na míru. Nechala si proto na celý obličej nanést sádru. Pod tvrdnoucí krustou, ve které zůstal jen malý otvor pro dýchání, musela vydržet deset minut. „Ke konci to pořádně hřálo,“ popsala Seidlerová. Do vzniklé formy nalila další sádru a získala odlitek své tváře. Na ten pak bude vrstvu po vrstvě nanášet papírky namočené v tapetovém lepidle. Až zaschnou, sloupne si škrabošku, která padne jenom jí.
Šestiletá Klára Šindlerová na to šla jinak. Nejprve si na tvář nechala nanést vrstvu papírků namočených ve vlažné vodě a uhladit tak, aby obličej přesně kopírovaly.

Druhá vrstva byla z papírků namočených v sádře. Po zaschnutí se z obličeje sloupla skoro hotová škraboška. Stačilo jen vyřezat otvory pro oči a nazdobit.
Ve třídě Zdeňky Pavlíčkové děti papír a tapetové lepidlo nanášejí do hliněných forem. „Jsou to otisky obličejů soch, které tady máme. Děti budou mít masky Petra Bezruče a bohů Apollóna a Herma,“ usmívala se Pavlíčková.
Masky děti ozdobí korálky, třpytkami, flitry či barvami. Pak si vyrobí klobouky a oblečení a vyrazí do průvodu, který se uskuteční 16. dubna jako součást čtrnáctého ročníku festivalu Další břehy.