Dětská olympiáda už skončila

V Liberci soupeřili školáci na Hrách čtvrté zimní olympiády. Rokycanský Ryba si odvezl čtyři vítězství z rychlobruslařských soutěží.

Světoví sportovci v seniorské kategorii se nedočkavě připravují na klání v kanadském Vancouveru, jedna letošní olympiáda je už ale minulostí. V Liberci před pár dny skončily Hry čtvrté zimní olympiády, na nichž soutěžili nejlepší sportovci ze šestých až devátých tříd základních škol. Výprava Plzeňského kraje se neztratila, její největším klenotem byl rychlobruslař Jan Ryba, který opanoval všechny tratě. Postupně vyhrál závody na 111, 333 a 500 metrů, čtvrtou zlatou medaili pak získal za celkové vítězství ve víceboji.

„Honza jel výborně, jeho vítězství jsou o to cennější, že dokázal porazit i Pardubičáky, kteří byli o půl roku starší,“ chválil čtrnáctiletého šampiona trenér Jaroslav Šolar. Rychlý bruslař má průpravu z hokeje, k úspěchu ho ale kromě hbitých nohou dovedla i chladná hlava. „Dokázal dodržovat moje rady a vyhnul se tak zbytečným komplikacím. Závodilo se totiž s hromadným startem, proto bylo důležité, aby se už v první zatáčce držel na čele a potom se nenechal odstrčit z vnitřní dráhy,“ vysvětlil Šolar jednoduché pokyny.

Medailovou kolekci Západočechů doplnili ještě biatlonisté Tereza Vališová a Jan Bielik ziskem stříbrné medaile, stejný kov dostal na krk dvakrát Filip Forejtek za umístění v obřím slalomu a slalomu. Josefína Volopichová pak v obřím slalomu dosáhla na bronz. Plzeňský kraj reprezentovalo v Liberci dvaapadesát sportovců, vlajkonošem výpravy byl hokejový mistr světa z roku 1977 Bohuslav Ebermann.