Divadlu přistaví po sto letech scénu

V ideálním případě se začne v červnu opravami stávající budovy.

Městské divadlo Mladá Boleslav nemělo dlouho žádný klub ani malou scénu. Až v roce 1962 přišel do tamějšího angažmá herec Raul Schránil. Prohlásil, že je divadelní klub potřeba a zorganizoval brigádu, při které s dalšími herci vynosil kulisy a rekvizity ze skladu. V prostoru po něm pak dělal hospodského a sám naléval. Klub je v tomto provizoriu dodnes. Časem u něj vznikla i malá scéna.
„Hrajeme v bojových podmínkách,“ říká ředitel divadla František Skřípek a ukazuje podmáčené zdi, reflektory připevněné nastálo, takže neumožňují příliš kouzel se světlem a už vůbec jiné uspořádání prostoru než tradiční kukátko.
Navíc samozřejmě divadlu chybí onen sklad. A zkušebna, se kterou se v secesním divadle postaveném před sto lety také nepočítalo.
To vše by měla vyřešit chystaná rekonstrukce a dostavba.

Inspirovali se u Archy

„Stavět divadlo nebo knihovnu je pro architekta nejhezčí úkol,“ říká Tomáš Šantavý, jehož ateliér se již podílel na rekonstrukci Národního či Stavovského divadla v Praze. Pro boleslavskou dostavbu se inspiroval mimo jiné u Divadla Archa, které je jednou z nejmodernější scén v Česku. Podle ní zvolil systém stolů, jež budou vyjíždět či zajíždět z podlahy podle potřeby divadelníků.
Sál tak bude variabilní, bude možné hrát s vyvýšeným i sníženým jevištěm, vytvořit různé elevace i třeba hrací prostor uprostřed publika.
Sál pro 160 sedících, což odpovídá současné kapacitě malé scény, bude využitelný také jako zkušebna. „Dosud jsme jediné profesionální divadlo v republice, které ji nemá,“ říká umělecký šéf souboru Josef Kettner.
Možné však bude na nové scéně také organizovat rauty či ji pronajímat na různé plesy i hudební produkce. V prvním patře dostavěné budovy navíc najde místo klub s velkým výhledem do parku a dům pojme i prodejnu lístků či suvenýrů, která je dosud v Husově ulici. Velkou výhodou bude využití scény a klubu zároveň, což dosud kvůli hluku nešlo.
Kde nová scéna vyroste? Napojí se za jevištěm dnešní budovy, kudy technici dovnitř nosí kulisy, a pokračovat bude podél Tylovy ulice směrem do parku. Díky přestavbě si tak polepší i kulisáci, kteří budou s dekoracemi nakládat pod střechou a pomocí techniky. Z dnešní malé scény se opět stane sklad.
Zároveň opraví chátrající budovu dnešního divadla, včetně oken a toalet. S tím by se mělo začít 1. června příštího roku, kdy umělci předčasně ukončí sezonu. Dostavba pak může pokračovat i za provozu hlavní scény.
S těmito plány předstoupili minulý týden umělci před veřejnost. Lidé se nejvíce ptali, zda nedojde ke zvýšení počtu parkujících vozů v okolí či poničení parku na Výstavišti.
„Vzhledem k tomu, kolik peněz se v Česku dává na kulturu, je to odvážný projekt blížící se přepychu. Boleslavští divadelníci si ho ale zaslouží,“ je přesvědčený Vlastimil z Mladé Boleslavi, který se s plány na přestavbu divadla seznámil.
„Tradice a umělecké hodnoty souboru jsou ohromující, i díky nim má město jméno v republice. A pro Prahu vychovávají herce, kteří se sem rádi vrací,“ dodává Vlastimil. Ví, o čem mluví, do boleslavského divadla chodí už šedesát let.