Divizní týmy táhnou mladí střelci

Žďárští fotbalisté mohou sázet na útočné duo Chmelík - Pohanka. Střelecky se daří i novoměstskému Buchtovi.

Jednadvacet branek. Tolik nasázeli v dosavadním průběhu fotbalové divize hráči Žďáru nad Sázavou. A o více než polovinu z tohoto počtu se postarali dva hráči. Zdeněk Chmelík se v deseti zápasech trefil sedmkrát, Václav Pohanka pětkrát.

Trenér FC Žďas Petr Nedvěd si může spokojeně mnout ruce. „Od toho je máme,“ komentoval formu svých ofenzivních svěřenců. „Jsou to útočníci, měli by dávat góly. Je to samozřejmě práce celého mančaftu, ale když máte hráče, kteří jsou schopni ty šance proměnovat, je to vždycky lepší. Dokud jim padá, je to jen dobře,“ uvedl Nedvěd.

Nepsané sportovní pravidlo ale praví, že to vždycky může být lepší. „A to je pravda. Určitě jsem měl spoustu šancí, které jsem měl proměnit. To by pak bylo mnohem veselejší. Například v zápase s Konicí jsem mohl dát o dva góly víc,“ říká Václav Pohanka.

Souhra funguje

Právě zápas s Konicí nakonec rozhodla souhra produktivního útočného dua. Chmelík naservíroval míč Pohankovi a ten v předposlední minutě rozhodl. „Ještě že tak, jsou to důležité tři body. Teď jsme totiž prohráli v Pelhřimově,“ poukazuje Pohanka na nedělní zápas, ve kterém Žďár podlehl 0:2. „Spolupracuje se nám dobře, klape nám to. Hrávali jsme spolu už v Jihlavě za juniorku,“ říká Pohanka. Zatímco on se z jihlavského druholigového klubu dostal do Žďáru přes hostování ve Vrchovině, Chmelík hostoval ve Ždírci nad Doubravou.

Zdeňku Chmelíkovi je dvaadvacet, Pohanka je ještě o rok mladší. Žďár tak má v útoku dvojici, která má nejlepší léta před sebou. Bude divize pro oba hráče výkonnostním stropem? „Člověk se chce pořád zlepšovat, takže i já bych chtěl jít nahoru. Už jsem hrál i třetí ligu, takže vím, že mezi ní a divizí není nijak propastný rozdíl,“ tvrdí Václav Pohanka.

Za týden dojde na derby

Žďár je nyní se čtrnácti body pátý. „V neděli hrajeme doma s Uherským Brodem, musíme ten zápas zvládnout. Tabulka je totiž hodně vyrovnaná a každé body jsou strašně důležité,“ říká Pohanka. O týden později se jeho tým představí v Novém Městě na Moravě na hřišti SFK Vrchovina. Ještě loni na podzim hájil Pohanka právě novoměstské barvy. „Na derby se těším, pro oba týmy to bude událost. V Novém Městě chodí na fotbal hodně lidí, tak doufám, že na derby jich přijde ještě mnohem víc,“ přeje si odchovanec Nové Vsi.

Ta mu dělá radost, v krajském přeboru je jako nováček na druhém místě. „Daří se jim a to je dobře. Občas si ze mě doma dělají legraci, že mám hrát za Novou Ves,“ usmívá se zatím pětigólový střelec.

Pohár za body

Střelecky se daří i dalšímu mladíkovi. Útočník Vrchoviny Michael Buchta už se v divizi trefil čtyřikrát. A navrch přidal tři trefy v Ondrášovka cupu, ve kterém Vrchovina senzačně vyřadila druholigovou Jihlavu i třetiligovou Líšeň.

„Ale radši bych ty góly z poháru vyměnil za trefy v divizi. Ta je pro nás mnohem důležitější a kdybych proměnil nějaké šance, mohli jsme mít víc bodů než jedenáct,“ říká devatenáctiletý Buchta, který je nejlepším střelcem jednoho z nejméně produktivních týmů divize. V deseti zápasech Novoměstští rozvlnili síť jen devětkrát.