Divoký západ dobývá extraligu

V hokejové extralize letos působí osmapadesát cizinců. Patnáct z nich pochází ze zámoří, nejpočetnější jsou Slováci.

V zahraničních ligách působí více než stovka českých hokejistů. Ale středoevropská hokejová velmoc nezná jen export. V české extralize působí rok od roku více cizinců. V aktuálním ročníku je jich osmapadesát. A čím dál víc je slyšet o hráčích ze zámoří, z Kanady a Spojených států amerických. Před deseti lety něco nevídaného. Už od rozdělení Československa působí v nejvyšší soutěži nejvíce Slováků. Je to logické, mají to nejblíže, nemusejí se učit novou řeč. A kluby v české extralize většinou platí víc než ty slovenské. V posledních sezonách ale přibývá i hokejistů ze zámoří.

Mají v sobě totiž zarputilost a přímočarost, která občas Evropanům chybí. „Přináší do hry něco nového. Když dobře zapadnou do týmu, můžou být velkým přínosem,“ komentuje invazi zámořských posil trenér Pavel Hynek, který má zkušenosti ze Sparty, Plzně, Znojma a momentálně působí v Pardubicích.

Zámořské zkušenosti Kanaďané a Američané jsou hned po Slovácích nejpočetněji zastoupenými národy. Obě zámořské velmoci vyslaly do extraligy po sedmi hokejistech. Z nich je zatím nejvíce vidět útočník Sparty Alex Foster, který už si připsal devatenáct kanadských bodů. V pardubickém dresu byl na začátku sezony hodně vidět jeho švagr Corey Elkins, ale toho zastavilo zranění.

Naopak největším zklamáním jsou výkony kanadského forvarda Jonathana Sima. Borec, který má téměř pět set startů v nejslavnější soutěži světa NHL, v Pardubicích jen paběrkoval a nepomohlo mu ani měsíční hostování ve Slavii. „V prvním zápase byl dobrý, pak šly jeho výkony dolů. Neodevzdával to, co jsme si představovali. Ale v tréninku makal naplno,“ poznamenal kouč sešívaných Vladimír Růžička.

Čtyřiatřicetiletý harcovník, který v NHL oblékal dresy Dallasu, Nashvillu, Pittsburghu, Philadelphie nebo New York Islanders, nyní trénuje s pardubickými juniory.

Výhodou zámořských hráčů je většinou i jejich cena. „Často mají menší požadavky než srovnatelní hráči z Evropy. Ale je mnohem složitější někoho dobrého přivést, protože o dobré a zároveň poměrně laciné hráče je samozřejmě zájem,“ podotkl před sezonou manažer Pardubic Zbyněk Kusý.
Pro klub znamená angažmá cizinců další starosti. „Aby hráč mohl odevzdávat co nejlepší výkony, musí být v pohodě. Sháníme jim byty nebo třeba anglickou školku pro děti,“ dodal Kusý.

Své zástupce mají v extralize i Finsko, Francie, Slovinsko a Austrálie. Tu reprezentuje teprve sedmnáctiletý Nathan Walker z Vítkovic. Je tak zřejmě nejexotičtějším hráčem, který se po českých kluzištích prohání.

Odstěhovat se kvůli hokeji přes půl zeměkoule? V jeho zemi asi stejně běžné, jako kdyby čeští teenageři odcházeli do Indie hrát kriket.

CIZINCI V EXTRALIZE

* Slovensko 39
* Kanada 7
* USA 7
* Finsko 1
* Francie 1
* Slovinsko 1
* Austrálie 1