Dlaždiči usadí tři miliony kostek

Kutnou Horu ochromila rekonstrukce dlažby. Ve městě je všechno naruby.

Na projekt výměny dlažby za devadesát milionů korun Kutná Hora čekala čtyři roky.

Rekonstrukce zahrnuje téměř třicet tisíc čtverečních metrů chodníků a silnic, kam dlaždiči usadí tři miliony dlažebních kostek ze žuly.

Všechno jde podle plánu

Kolaudace první části rekonstrukce se uskuteční v pátek.

„Všechno zatím jde podle plánu. Přesto, že stavbaře zaskočil stav vodovodních a kanalizačních sítí. To stavbu trochu zkomplikovalo,“ řekl vedoucí městského investičního odboru Jiří Janál.

Kutnohorský starosta Ivo Šalátek nabídl občanům, že mohou využít odkrytou dlažbu k rekonstrukci svých přípojek a svodů dešťových vod.

„Nikdo to neudělal. Přitom polovina svodů nikam nevede. Takže to musíme zaplatit z městských peněz, jinak bychom se s rekonstrukcí nehnuli z místa,“ vysvětlil Janál.

Mnozí obyvatelé byli rozsahem rekonstrukce zaskočení. „Když jdu po městě, nemůžu říct, že bych občas nedostal za všechny vynadáno, ale písemné stížnosti byly jen tři. Například jeden občan si stěžoval, že nemá přístup k nemovitosti. Náprava přišla. Na místo auto dovezlo na čas štěrk,“ řekl Janál.

Informace? Internet mlčí

Liboru Veseckému z Kutné Hory vadí, že lidé nemají o rekonstrukci žádné informace. „Starosta přitom sliboval, že se všechno dovíme na internetu. Jenže nikde nic není,“ řekl Vesecký.

„Na podzim by měla rekonstrukce pokračovat. Je připravený projekt na okolí Barbory za sedmdesát milionů,“ řekla Dagmar Civišová z městského úřadu.

Rekonstrukce dlažby měla v Kutné Hoře uskutečnit už dříve. V roce 2004 však první pokus získat peníze z evropských fondů nevyšel.