Do boje s Alipay se dal i Samsung, spustil v Číně vlastní platební systém

Samsung

Samsung Zdroj: CTK

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung zahájil provoz svého systému elektronických plateb v Číně. Oznámila to dnes podle agentury AFP firma. Na obřím čínském trhu elektronických plateb hraje prim systém Alipay čínského elektronického obchodu Alibaba. Samsung i jeho konkurenta Apple, který svůj platební systém v Číně spustil nedávno, tak podle pozorovatelů čeká zřejmě tuhý souboj.

Samsung se v Číně může opřít o vlivného partnera, totiž státem vlastněnou společnost UnionPay, která vydává skoro všechny platební karty čínských bank. S UnionPay spolupracuje také americký Apple, který svůj elektronický platební systém v Číně spustil v únoru.

Systém elektronických plateb je ve srovnání s většinou jiných zemích v Číně již dobře rozvinutý a nabízí uživatelům chytrých telefonů kromě samotného placení také možnost objednat si taxi, poslat peníze přátelům, platit účty nebo investovat.

Hlavním hráčem je zmíněný systém AliPay, který podle společnosti BigData Research ovládá zhruba 70 procent trhu a tvrdí, že má více než 400 milionů aktivních uživatelů. Dvojkou je s podílem 17 procent na trhu konkurenční systém společnosti Tencent, který ale rychle roste. Vlastní službu tento měsíc spustil telekomunikační gigant Huawei, napsal server BBC.