Do Cannes vstoupil realismus

V březnu proběhl ve Festivalovém paláci francouzského Cannes již 23. ročník prestižního veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM. Dostaveníčko na jihu Francie si dalo 19 300 účastníků z 83 zemí (oproti předchozímu ročníku nárůst o 5 %) a 1800 vystavovatelů.

V březnu proběhl ve Festivalovém paláci francouzského Cannes již 23. ročník prestižního veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM. Dostaveníčko na jihu Francie si dalo 19 300 účastníků z 83 zemí (oproti předchozímu ročníku nárůst o 5 %) a 1800 vystavovatelů.

Vrámci bohatého doprovodného programu byla v centru pozornosti zejména současná ekonomická situace, krize eura a její dopad na trh nemovitostí, kdy se jeho realitou stává realismus. Investoři, jichž se na MIPIM sjelo 4200, vyhledávají investice s nízkou mírou rizika, na konkurenčním trhu obstojí jen velmi kvalitní projekty a stále větší důraz se klade na udržitelný rozvoj a nízkoenergetičnost.

#####Češi na veletrhu MIPIM

Z České republiky se letos akreditovalo na 70 společností. Jádro české prezentace tvořily samostatné expozice měst a regionů. Nechyběly Praha, Ostrava ani Brno, z krajů měl největší stánek Moravskoslezský. Při panelové diskusi „Regional Focus“ věnované České republice v rámci doprovodného programu veletrhu zástupci českých municipalit uvedli, že země má potenciál, aby se stala centrem středoevropského regionu pro projekty související s rozvojem oborů s vyšší přidanou hodnotou, např. inovační centra výzkumu a vývoje, stavby pro obory biotechnologie, biomedicíny či informační technologie. Řada takových projektů zde již vzniká, například v Brně či Ostravě.

#####Joschka Fischer radí investorům: „Vsaďte na budoucnost eura!“

#####Klíčová témata veletrhu

MIPIM se vždy dotýká nejpalčivějších témat současného realitního a investičního trhu. Z významných témat uveďme například dlouhodobě udržitelný rozvoj a jeho naplňování při tvorbě urbanistických strategií a městské infrastruktury. Na něj se soustředil summit primátorů a hejtmanů evropských měst a regionů. Rozsáhlé konferenční bloky byly věnovány také průmyslovým a logistickým nemovitostem jako rychle rostoucímu segmentu realitního trhu, rozvoji měst a regionů v souvislosti s velkými sportovními akcemi světového významu (olympijské hry, MS ve fotbale), turistickému průmyslu a rezidenčnímu realitnímu trhu v souvislosti s trendem stárnutí světové populace, který pro investory a developery vytváří příležitost pro projekty zaměřené na seniorské bydlení.

#####Návrat projektů velkého rozsahu

Již při minulém ročníku bylo vidět, že na MIPIM se vracejí kvalitní projekty velkého rozsahu. Tento trend se letos potvrdil. Jmenujme mimo jiné East Village - novou rezidenční čtvrť v Londýně vedle Olympijského parku královny Alžběty s 2818 byty, multifunkční projekt Europa City, přinášející další ekonomický, společenský a kulturní rozvoj na severovýchodní okraj Paříže v blízkosti Letiště Charlese de Gaulla, či nízkoenergetickou rezidenční čtvrť Primanti v indickém Gurgaonu na jihovýchodě New Delhi (Nové Dillí) - městě s nejvyšším tempem růstu v celé zemi. Nejbombastičtější prezentaci však měl projekt Skolkovo City, nacházející se nedaleko Moskvy - na ploše 400 ha doslova „město ve městě“, které se má stát ruskou obdobou kalifornského Silicon Valley. Jako budoucí světové centrum nových technologií má podporu ruské vlády a mělo by se stát jedním z nejprogresivnějších světových měst, pokud jde o udržitelný rozvoj. Projekt se po dokončení v roce 2015 stane domovem 45 000 lidí. Zahrne univerzitu a další vzdělávací instituce, vědecké laboratoře, technologický park, byty, kongresové a výstavní centrum, maloobchodní a veřejné prostory.

#####Main Point Karlin držitelem ceny MIPIM AWARDS

O nejlepší stavby světa uplynulého roku soutěžilo 115 projektů ze 47 zemí. Teprve potřetí v historii veletrhu se prosadil zásluhou Main Point Karlin český projekt. Dominoval v kategorii Administrativní centra, když dokázal ve finále porazit své dva rivaly z Velké Británie a Nizozemska. (V minulosti vyhrál také Vinohradský pavilon v kategorii Obchodní centra a Four Seasons v kategorii Hotely.)

*24. ročník veletrhu MIPIM se v Cannes uskuteční od 12. do 15. března 2013.*

*

####Vítězové MIPIM Awards:

Hotely a turistické resorty SIX SENSES CON DAO, Ba Ria, Vietnam

Průmyslové a logistické nemovitosti McLAREN Production Centre, Woking, Velká Británie

Administrativní centra MAIN POINT KARLIN, Praha, Česká republika

Rekonstruované objekty THE LIBRARY - nové komunitní centrum a knihovna, Kodaň, Dánsko

Rezidenční projekty RESIDENCE le 19, Paříž, Francie

Obchodní centra MOROCCO MALL, Casablanca, Maroko

Projekty budoucnosti Sídlo policie / DANSES PERFORMING ARTS CENTER, Charleroi, Belgie

Projekty budoucnosti velkého rozsahu Terminál EXPRESS RAIL LINK WEST KOWLOON, Hongkong, Čína

Zvláštní cena odborné jury Rekonstrukce budovy ALTE POST, Hamburk, Německo (projekt soutěžil v kategorii Rekonstruované objekty)

Cena veřejnosti (do on-line hlasování se zapojilo 5000 lidí) D-CUBE CITY, Soul, Jižní Korea (projekt soutěžil v kategorii Obchodní centra)

*

####Čím je MIPIM pro investory, developery a municipality?

Doron Klein, AFI Europe: „Na veletrhu se v krátké době můžeme setkat se zástupci top managementu našich stávajících i potenciálních partnerů. Proto účast na něm považujeme za velmi efektivní. Při minulém ročníku jsme zde například začali jednání o financování druhé fáze naší administrativní budovy Classic 7 v pražských Holešovicích.“

Remon Vos, CTP: „MIPIM představuje vždy vynikající možnost pro intenzivní schůzky s našimi obchodními partnery. Letos jsme zde např. dohodli se společností Tieto, klíčovým nájemcem našeho administrativního projektu IQ Ostrava, rozšíření pronajímané kancelářské plochy. Veletrh je i vhodným fórem pro oznámení ekonomických výsledků CTP za minulý rok; tím, že byly pozitivní - příjmy z pronájmů překonaly hranici 100 mil. eur a neobsazenost našich prostor byla pouze kolem 5 % - dáváme partnerům signál, že Česko je správnou lokalitou pro jejich podnikání. Z toho mohou těžit i města Brno a Ostrava, s nimiž na veletrhu spoluvystavujeme a v nichž realizujeme velkou část našich projektů. Náš příklad dlouhodobé spolupráce s těmito městy - v Brně působíme od roku 2000 a v Ostravě od roku 2004 - může být dobrým doporučením i pro další investory a developery.“

Petr Kajnar, primátor Ostravy: „Současnost realitního trhu v Ostravě - to jsou velké projekty, kterým se zde daří: otevírá se první etapa Nové Karoliny, dokončuje se Dolní oblast Vítkovice. I přes současnou obtížnou ekonomickou situaci stoupá díky příchodu nových investorů zaměstnanost v ostravských průmyslových zónách. My však chceme být připraveni i na budoucnost a s ní přicházející oživení: naším záměrem je vytvářet a nabízet další investorské příležitosti, zejména v oblasti nejvyspělejších technologií a center vzdělávání, výzkumu a vývoje. Proto jsme na MIPIMu již po patnácté v řadě za sebou. Kontinuitu naší prezentace investoři vnímají velmi pozitivně.“