Do českého IT přitečou další miliardy z evropských dotací

Evropská unie, Brusel.

Evropská unie, Brusel. Zdroj: Jan Sedlak

Evropská komise koncem dubna finálně schválila Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) a organizace jako CzechInvest či Czech ICT Alliance už obesílají firmy s nabídkami na dotace. Součástí OPPIK je totiž prioritní osa nazvaná „Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií“, která umožní přerozdělit 21,09 miliardy korun.

Tato prioritní osa se dělí na dvě části: má se zvětšit pokrytí vysokorychlostním přístupem k internetu a také „zvýšit využití potenciálu ICT sektoru pro konkurenceschopnost ekonomiky“. V podstatě jde o jedno – opět bude možné žádat o dotace na všemožné IT projekty včetně budování datových center. Vedle toho se skutečně dostane také na mnohamiliardové dotace rozvoje rychlého internetu.

Dotační program „ICT a sdílené služby“ začne přijímat předběžné žádosti už v červnu tohoto roku. Program bude disponovat celkovou částkou ve výši 6,1 miliardy korun, v prvním kole se počítá s 1,5 miliardou.

Nové a inovativní

„Cílem programu ICT a sdílené služby je zvýšení nabídky nových informačních systémů, ICT řešení a vysoce sofistikovaných ICT nástrojů umožňujících rovněž efektivní využití informačních bází (big data) a mobilního sdílení informací, cloudových řešení a služeb a nových softwarových produktů a služeb, moderních digitálních služeb, a to včetně související implementace. Dále pak rovněž lepší uplatnění produktů českých IT podniků na globálním trhu. V neposlední řadě rozvoj znalostí a dovedností IT odborníků,“ píše se v oficiálním dokumentu ministerstva průmyslu a obchodu, které má dotace na starost.

Jinými slovy půjde žádat dotace na kde co, jen se to nějak musí týkat ICT a „nových a inovativních projektů“, nikoliv callcenter či telekomunikačních služeb. Neplatí to také pro webhostingové služby či centra pro opravy hi-tech výrobků. Program navazuje na podobnou iniciativu z předchozích let, v rámci které se rozdělovalo pět miliard korun (podle CzechInvestu získalo podporu 571 projektů), aktuální rozpočet byl tedy ještě o více než miliardu navýšen.

Podle našich informací už se chystají další projekty pro dotovaná datová centra.

Dotaci na ICT budou moci přijmout malé, střední i velké podniky. Jejich záběr může být široký. Musí působit v oblastech jako datová centra, vývoj softwaru či v takzvaných centrech sdílených služeb, kam spadá například outsourcing ICT, účetnictví, financí a dalších podobných provozních záležitostí.

Česká republika je po Polsku druhým největším trhem s centry sdílených služeb. Aktuálně jich je v provozu zhruba 200 a zaměstnávají kolem 50 tisíc lidí. Vláda tato centra mimo jiné používá k lákání investorů. S tím je spojená i dotační podmínka: projekty na sdílené služby musí mít přesah do zahraničí.

Zaplaťte si svého ajťáka

Možnost žádat o dotace do hmotného i nehmotného majetku zůstává, jinými slovy je tak možné za dotace nakoupit jak servery či počítače, tak software nebo cloudové služby. Platit je ovšem možné také věci jako nájem nebo samotné zaměstnance či tradiční školení a poradce. U datových center lze získat podporu na pořízení pozemků, budov, staveb (včetně rekonstrukce), hardware, software, další nástroje a služby. Peníze se týkají i modernizace.

Státní agentury už možné zájemce oslovují a podle informací E15.cz se někteří na stavbu dotačního datacentra skutečně chystají. V poslední době u nás takových projektů vzniklo několik. Jde o datacentra v Písku, Ústí nad Labem nebo u Hodonína.

Velikost dotací na ICT projekty se má odvozovat podle velikosti žadatele, tedy velikosti firem. Malé podniky mohou získat až 45 procent nákladů, střední dosáhnou až na 35 procent a velké podniky až na 25 procent. Dotace se budou pohybovat v rozmezí jeden až 200 milionů korun.

Podmínky a pravidla by měly být stanoveny letos na podzim. Kolem celé záležitosti se dějí zajímavé věci. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek , přes kterou mělo až 17 miliard korun na broadband putovat. Podle zákulisních informací by jí měl nahradit jedním ze svých náměstků.