Do Harrachova za týden přijede Krakonoš

Do Harrachova přijede Krakonoš

Do Harrachova přijede Krakonoš Zdroj: Profimedia.cz

Krkonošský Harrachov příští sobotu opět navštíví vládce nejvyšších českých hor. Tradiční Příjezd Krakonoše, který do města zavítá i s celou svou družinou, se letos uskuteční už pošestašedesáté.

Návštěvníky Harrachova v sobotu nebude čekat jen setkání s řadou oblíbených pohádkových postav, ale i exhibice lyžníků, čertova kovářská dílna, hod sekyrou nebo ukázky tradičních krkonošských řemesel, informovala ČTK starostka Harrachova Eva Zbrojová.

Letošní Příjezd Krakonoše by podle ní měl být skutečnou lidovou veselicí jak pro návštěvníky, tak pro obyvatele města. „Chceme se vrátit ke kořenům a krkonošským tradicím. Program připravujeme ve spolupráci se spolky a kluby z Harrachova a okolí. Místní by měli přípravou žít a pak si Krakonoše spolu s hosty užít,“ uvedla starostka.

Krakonoš přijede s celou svou družinou včetně hraběte a hraběnky Harrachových, Ančete nebo Kuby. V průvodu, který v 11:00 vyrazí od harrachovské sklárny, ale nebude chybět ani řada dalších pohádkových postaviček včetně čertů, čarodějnic nebo třeba vodníků. Průvod zamíří městem na běžecký stadion pod sjezdovkami, kde je připraven program. Akce potrvá do odpoledne.

Jako Krakonoš se lidem opět předvede Michael Beneš, který jeho kostým obléká už od roku 1987. „Zdědil jsem ho po svém předchůdci, Oldřichu Janouškovi, jiné mám pouze boty a samozřejmě v rámci údržby opravujeme to, co je třeba,“ poznamenal Beneš, který se v roli Krakonoše každoročně představuje na desítkách akcí po celých Krkonoších.