Do hokejové Sparty si teď každý bouchne

Podle expertů jsou sparťanští hokejisté v krizi i kvůli tomu, že si nevěří, bojí se udělat něco navíc a netlačí se k brance.

Je to jeden z nejbohatších klubů v Česku, ale extraligových bodů rozhodně nemá na rozdávání. Předposlední místo hokejistů Sparty v tabulce extraligy nejspíš nezměnil ani po uzávěrce hraný zápas v Mladé Boleslavi.

„Kluci se koupou ve špatném startu do soutěže. Jsem s nimi často v kontaktu a je mi líto toho, v jaké situaci jsou,“ říká útočník Tomáš Netík, který po minulé sezoně odešel do CSKA Moskva.

Sparťané sice doma pokaždé bodují, ale venku získali (do úterka) jediný bod. „Myslím si, že si nevěří ani doma. Nejsou v dobrém psychickém rozpoložení,“ podotýká kouč reprezentace do osmnácti let Martin Hosták.

„Sedí to na nich a bojí se“

Ostatní mužstva využívají krize Holešovických a ze vzájemných soubojů si odnášejí body. „Na těch klucích to sedí, bojí se udělat něco navíc,“ všímá si Pavel Richter, další hokejový expert oslovený týdeníkem Sedmička.

Před sezonou se Sparta výrazně posílila a o to víc překvapují její výkony a výsledky Pavla Hynka, který ji před rokem trénoval. „Jsem sparťan a v téhle době nechci dělat chytrého. Každopádně je tam už čtvrtou sezonu problém s přímočarostí. Je to k zamyšlení spíš pro vedení klubu,“ říká Hynek.

Příliš kombinace vytýkají hráčům holešovického celku i jiní. „Útočníci si předávají puk v rozích a nejdou před branku, odkud z tečí či dorážek padá nejvíc gólů,“ tvrdí Richter.

„Chybí pohyb a kontakt“

Některým odborníkům schází ve hře Sparty i celková bojovnost a obětavost.

„Musejí přidat na pohybu a jít soupeři do těla,“ domnívá se bývalý brankář a legenda klubu Jiří Holeček. Stejně jako před rokem hrají sparťané nejčastěji ze všech týmů prodloužení.

„Třeba jsou vděční i za bod, a tak se ke konci utkání radši nikam nehrnou,“ komentuje to Holeček.