Do Hradiště zavítají páni z Valdštejna

Taneční či pěvecká vystoupení, souboje šermířů, mši či dobový jarmark, to vše zažijí lidé o víkendu v Mnichově Hradišti.

Výstřelem z kanonu začne v sobotu 24. července hodinu před polednem dvoudenní Zámecká zahradní slavnost v raně barokním stylu k poctě Albrechta z Valdštejna. Vojevůdce a politik na ni osobně dorazí spolu se svým oblíbeným příbuzným Maxmiliánem. Tedy samozřejmě v podání divadelníků.
Příchozí v areálu zámku uvidí, jak se v době baroka bavila šlechta a jejich potomci, jakou hudbu poslouchali či které zbraně použili, když šla zábava stranou.
„Zájemci si vyzkoušejí kyrys, helmici nebo prohlédnou dělo,“ uvedl Miroslav Horáček, který vede jednu z vystupujících skupin. Jeho Páni z Kolína se před několika dny vrátili z Belgie, kde se zúčastnili rekonstrukce upálení valonské čarodějnice.

Od šlechty k zábavě chudiny

A především v režii Panů z Kolína se odehraje vrchol soboty, noční představení s hudbou, tancem a ohňovou show. Tuto jedinou část programu musejí lidé zaplatit, vstupné stojí sedmdesát korun.
Nedělní odpoledne v zámeckém parku bude vypadat obdobně. Navíc však v Hradišti začne svatoanenská a svatojakubská pouť. Po ranní mši v kostele svatého Jakuba, kterou vyhledávají i ateisté, vyrazí směrem k zámku kostýmované procesí. Tři jeho zastavení sleduje obvykle až tisícovka lidí. Ti si prohlédnou také jarmark s ukázkou dobových řemesel. „Komerci se snažíme vypudit, mělo by jít o dvacet dobových stánků,“ řekl kastelán hradišťského zámku Radovan Chmel, který ve spolupráci s městem program organizuje.
Procesí připravili již počtvrté. „Rozhodli jsme se obnovit starou podobu poutě. Dělat ji v ruchu kolotočů, houpaček a střelnic nemá smysl, vytváříme tedy týden předem jakýsi duchovní úvod světské pouti,“ vysvětlil Chmel.

Slavnost na počest Vladštejna (sobota a neděle) v sobotu v 11.00 – zahájení výstřelem z děla
v sobotu v 11.15 – uvítání Albrechta a Maxmiliána z Valdštejna
v sobotu v 11.45, 13.15, 14.15, 15.15, 16.15 – program v parku na trase vycházkového okruhu se čtyřmi zastaveními, v neděli totéž ve stejné časy s výjimkou prvního (začne až ve 12.15), vystoupení v 16.15 už nebude
v sobotu ve 21.30 – noční představení k poctě Albrechta z Valdštejna před salou terrenou

Program zahájení pouti (neděle) 9.00 – mše svatá v kostele svatého Jakuba
10.00 – procesí se třemi zastaveními
11.00 – slavnostní zahájení světské části pouti
11.00 až 16.00 – dobový jarmark a řada vystoupení
13.00 – taneční vystoupení souboru historického šermu Salome Chotouchov
14.30 – zpívání Obce baráčníků z Hradiště
15.30 – Moravské tance souboru Furiant z Malé Bělé