Do Jeseníků dnes zamířili vojáci na nejtěžší armádní závod

Mezinárodní
mistrovství Armády
České republiky
v zimním přírodním
víceboji s názvem
Winter Survival v Jeseníkách

Mezinárodní mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji s názvem Winter Survival v Jeseníkách Zdroj: ctk

V Jeseníkách dnes začalo nejtěžší sportovní armádní klání s názvem Winter Survival. Vojáci budou na horách až do čtvrtka zdolávat zimní nástrahy, čeká je také až osm desítek kilometrů dlouhý přesun na lyžích i bivakování pod širým nebem. Své síly v náročných disciplínách poměří téměř šest desítek vojáků z tuzemska i zahraničí. Letos se musejí vypořádat především se sněhem. Na horách ho nyní leží až 80 centimetrů a stále sněží.

„Do závodu se nakonec zapojilo 19 týmů. Z Rakouska měly přijet původně dva a dorazil jen jeden. Letošního ročníku se tak zúčastní 12 domácích družstev a sedm zahraničních - jde o zástupce z Belgie, Německa, Slovenska, Polska a Rakouska,“ řekl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Organizátoři závodu se každoročně snaží vytvořit vojákům co nejtěžší podmínky, letos jim k tomu značně pomohla příroda. Mrazivé teploty vystřídalo husté sněžení. „Připadlo až deset centimetrů sněhu a pořád sněží. Podle předpovědí má sněžit dál. Účastníci se tak musejí vypořádat hlavně se sněhem, leží ho tady 70 až 80 centimetrů. Pohyb ve volném terénu bude určitě těžší, budou se trochu brodit. Myslím, že budou mít drsné podmínky,“ řekl dispečer jesenické horské služby na Ovčárně.

Uznání od horských myslivců

O náročnosti klání vypovídá i to, že závod každoročně dost družstev vzdá. Na odchodu účastníků se podepisuje extrémní zátěž, často i zdravotní komplikace. Klání je podle organizátorů ojedinělé i za hranicemi země. „Například rakouští horští myslivci, pravidelní a velmi dobří účastníci závodu, kteří doma suplují i horskou službu, přiznali, že se s něčím podobným dosud nesetkali,“ uvádějí stránky závodu www.unob.cz .

Náročný bude závod od úterý, kdy budou muset účastníci po přesunu v horském terénu sundat parašutistu zachyceného na stromu. Čeká je i nouzové přespání v lese. Na středu pořadatelé připravili překonání umělých a přírodních překážek ve skalách i vodního toku s přenesením raněného vojáka na nosítkách. Chybět nebudou sjezdy, orientační závod na běžkách a dvouapůldenní vytrvalostní etapa na skialpinistických lyžích s veškerou výbavou na zádech.

Armádní soutěž se letos koná po devatenácté. Loni armádní klání vyhráli vojáci z Muniční základny z Týniště nad Orlicí. Čtyřdenní závod pořádají generální štáb armády a Univerzita obrany.