Do kin míří nevšední road movie Trabantem až na konec světa

Cestovatelský tým Dana Přibáně

Cestovatelský tým Dana Přibáně Zdroj: Profimedia.cz

Neuvěřitelná dobrodružství cestovatelů, kteří dokázali přejet celou Jižní Ameriku ze severu až na nejjižnější výběžek, líčí celovečerní dokument nazvaný Trabantem až na konec světa.

Jejich „vozový park“ ale, jak je z názvu patrno, postrádal terénní auta - vystačili si se dvěma trabanty, polským fiatem a jawou z roku 1957.

Cesta filmu po českých kinech začne 8. března v pravé poledne speciální projekcí pro fanoušky, kteří přijedou do pražského Bia Oko trabantem či polským fiatem, oznámil ČTK Jan Noháč ze společnosti Aerofilms. V distribuci se snímek objeví od 13. března.

Podle režiséra a vedoucího výpravy Dana Přibáně jde o road movie v nejryzejší podobě. „Na cestě nikdy nevíte, co vás čeká za další zatáčkou. Někdy se před vámi otevře neskutečně krásná krajina, jindy skončíte v pěkném průšvihu,“ komentoval více než 21.000 kilometrů dlouhou cestu, která vedla od Guyany až po radarovou stanici Moat na nejjižnějším výběžku kontinentu. Na cestě strávila posádka přes čtyři měsíce.

„Když se hrkáte s pěti Čechy, dvěma Poláky a jedním nesmrtelným Slovákem přes Amazonský prales, pětitisícové průsmyky And, pouště i oceán, od začátku do konce nevíte, jestli to byl skvělý, nebo úplně pitomý nápad, jestli je to ještě pořád legrace, nebo už jde do tuhého,“ dodal Přibáň.

Trabant. Ilustrační foto.Trabant. Ilustrační foto. | Profimedia.cz

Film Trabantem až na konec světa navazuje na předcházející úspěšný snímek stejné party Trabantem napříč Afrikou, který je na portálu csfd.cz třetím nejlépe hodnoceným českým filmem posledních deseti let. Ještě před Afrikou a Jižní Amerikou projel Přibáň trabantem Hedvábnou stezku, přičemž zdolal pouště střední Asie.

„Dan Přibáň má u nás přezdívku Pohlreich českého cestování,“ vysvětlil Ivo Andrle z distribuční společnosti Aerofilms. Poprvé se prý ohlásil se svým africkým filmem do Bia Oko, které okamžitě obsadila horda jeho fanoušků. Prakticky bez reklamy vyprodal ještě několik projekcí. Když pak o pár let později přišel se svým latinskoamerickým projektem a v distribuční společnosti zjistili, že se kolona rozšířila o Slováka a dva Poláky a že tentokrát budou v týmu i profesionální kameramani, bylo prý jasné, že je na co se těšit.

Podle Přibáně nebudou na premiérovou projekci žádné lístky v prodeji a dostanou se na ni opravdu jen ti, kteří přijedou v trabantu či „maluchovi“, jak se polským fiatům přezdívalo. Každý, kdo na parkoviště na Letenské pláni dorazí těmito vozy, dostane speciální pásku, která mu umožní vstup do kina. Projekce za účasti režiséra se uskuteční do 22. března také v Hradci Králové, Děčíně, Brně, Českých Budějovicích a Jablonci nad Nisou.