Do nekuřácké restaurace zajdou i kuřáci

Oběd bez cigaretového kouře? V Berouně výjimečně.

Je možné se v centru Berouna najíst, aniž by vás obtěžoval kouř z cigaret? Týdeník Sedmička to uplynulý týden otestoval. „Nekuřáckou Madlu nám zrušili. Teď mi přijde, že je večer zakouřeno skoro všude. Třeba Domino mám moc ráda, ale nekuřácký prostor tam není vůbec,“ říká jednatřicetiletá Lucie Machová z Berouna.
V době oběda je situace o něco lepší. V restauraci Český dvůr na Husově náměstí sice musíte projít kolem zcela zakouřeného snackbaru, vzadu je ale malá nekuřácká místnost s pěti stoly. „Moc lidí sem nechodí, většinou je prázdno,“ říká servírka. V nedaleké pizzerii není oddělený prostor pro nekuřáky vůbec. „Vše záleží na tom, kolik kuřáků si zapálí najednou a jak dobrou má restaurace ventilaci. Nekuřáka bych asi neposlal do restaurace Alena na náměstí,“ tvrdí Berouňan Pavel Marek. Zákaz kouření tu sice v době obědů platí až do dvou hodin odpoledne, kouř je tu ale z přední části cítit neustále.
Také v restauraci U Hradeb slibují, že se v době obědů nekouří. V poledne tu opravdu zakouřeno není. Po chvilce si ale slečny sedící vpravo ode mne zapalují. Obsluha na to nereaguje. „Jestli je tu večer zakouřeno? To záleží, jaká se sejde společnost. Nekuřáky můžeme posadit samostatně ke stolu u baru,“ uvedl číšník.
Samostatnou nekuřáckou místnost má restaurace U Blažků, až sedm desítek míst pro nekuřáky připravil Hotel Venedik. „A neprodáváme tu ani cigarety,“ říká majitelka Soňa Strejcová. Podle ní sem na oběd chodí rádi i kuřáci. „Cigaretu si pak skočí dát do pivnice,“ vysvětluje Strejcová. Kouř tu skutečně není cítit. „Máme vyprané záclony, koberce. Nekouřilo se tu už pět let,“ doplňuje.
Jistotu, že si při večeři nikdo nezapálí, máte i ve Sport Baru Loko. „Byli jsme první nekuřácký podnik ve městě. Nekouří se tu striktně, protože sem chodí sportovci a rodiny s dětmi. A všichni si to pochvalují,“ říká provozovatel Michal Podlašecký, sám odnaučený kuřák. Omezení prý hosty nijak neodradilo. Naopak. Najíst se sem přicházejí s oblibou i kuřáci.