Do Roztok za Magdalenou Rettigovou

Restaurace v hotelu Academic

Restaurace v hotelu Academic Zdroj: Libor Budinsky

Magdalena je nesmrtelná. K nejslavnější české kuchařce, či lépe řečeno kuchařské autorce, se čeští mistři vařečky stále rádi vracejí. Pokaždé, když chtějí jídelní lístek ozvláštnit nějakým tradičním staroměšťanským jídlem, objeví se Magdalena Dobromila Rettigová. A právě k její poctě připravil na září speciální menu šéfkuchař Hotelu Academic v Roztokách u Prahy.

Nejprve ovšem připomeňme pár místopisných reálií. Přestože zmíněná restaurace patří k modernímu hotelu, chodí do ní z drtivé většiny nehoteloví hosté – ostatně má příjemnou terásku (která bude sloužit ještě v době babího léta) i samostatný vchod z ulice. A také nového šéfkuchaře, který nedávno změnil původní, několik stránek dlouhý jídelní lístek k nepoznání. Nově do nabídky zařadil jen tucet jídel a hlavně každý měsíc vymýšlí tematickou gastronomii a následně vítězné a nejúspěšnější jídlo načas zařadí do stálé nabídky.

Hovězí se zázvoremHovězí se zázvorem | Libor BudinskyZ nabídky: Hovězí maso se zázvorem a sádlovými plackami

V listopadu se můžete těšit na tradiční husí hody, zatímco v říjnu tu na vás čeká nostalgický a možná i trochu strašidelný retrovýlet do „zlatých osmdesátých“ s jejich gastronomickým vrcholem v podobě kuřecího plátku s broskví (což si raději nechám ujít). Co jsem si ovšem ujít nenechal, byl výlet do dob ještě starších, kdy české kuchyni – obrazně řečeno – vládla M. D. Rettigová, česká buditelka a autorka legendární Domácí kuchařky.

Řízek pro Franze Josefa

A právě tou se nechal inspirovat místní šéfkuchař, když na jídelní lístek vybral pět „poctivých“ (co toto slovo znamená, poznáte hlavně u dezertu) měšťanských jídel, které si můžete dát v sérii: polévka, hlavní jídlo a dezert. Ale nutno připomenout, že celá zdejší kuchyně je značně konzervativní, nesnaží se bodovat nějakými kulinárními výstřelky, ale sází na ověřená „domácí“ jídla. Takže ve stálé nabídce najdete třeba hovězí guláš se špekovým knedlíkem, pomalu pečený vepřový bůček servírovaný s domácími bramborovými plackami a cibulovou marmeládou či vyhlášený vídeňský řízek obalovaný v domácí strouhance, pečený na přepuštěném másle a podávaný s lehkým bramborovým salátem. Jedno z oblíbených jídel Františka Josefa I. je vlastně také klasikou z dob Rettigové, byť v Česku se ujalo v poněkud plebejské vepřové podobě. A důraz na tradici potvrzuje také nabídka domácích ledových čajů či již slavné Únětické dvanáctky.

Fašírovaný roštěnecFašírovaný roštěnec | Libor BudinskyZ nabídky: fašírovaný roštěnec se smaženými „zemčáky“

Rýžová kalorická bomba

Ale zpátky k odkazu paní Magdaleny. Přestože je polévka grunt, rozhodl jsem se její takzvanou bavlněnou polévku připravenou z hovězího a telecího vývaru vynechat a pustil jsem se postupně do všech třech hlavních jídel. A byla to pouť značně překvapivá. Zřejmě nejslabším článkem byla slepice s citronovou omáčkou a rýží, která byla na můj vkus příliš „dietní“ a zasloužila by si trochu důkladnější „překlad“ do dnešního chuťového slovníku.
Naopak další dvě hlavní jídla mě překvapila svou moderností – hovězí na zázvoru s jemným pikantním nádechem nabízí příjemnou kombinaci chutného masa s jemnou omáčkou, kterou jen podtrhují výtečné sádlové placičky. A vynikající byla i fašírka z roštěnce, hrubě namleté kvalitní maso připomínalo balkánský styl, svěží a mírně nakyslá kaparová omáčka (té by ovšem mohlo být trochu více) a lehce osmažené lístky řapíkatého celeru dodávaly celému jídlu moderní šmrnc.
Největším překvapením byl ovšem rýžový pudink připravený ze spousty vajec a mandlí. Přestože je to malá kalorická bomba, jeho harmonická chuť je opravdu famózní, takže se s největší pravděpodobností (alespoň v to doufám) probojuje do stálé nabídky. Na ostatní speciality z 200 let staré kuchařky se tu však raději zastavte do konce září.

Kontakt: Hotel Academic, Tyršovo náměstí 2222, Roztoky u Prahy, academic.cz

* ===== Z nabídky ===== Fašírovaný roštěnec se smaženými „zemčáky“ 195 korun, hovězí maso se zázvorem a sádlovými plackami 158 korun, rýžový puding s meruňkovou omáčkou 85 korun, svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem 156 korun, hovězí guláš se špekovým knedlíkem a restovanou slaninou 138 korun, pomalu pečený vepřový bůček s cibulovou marmeládou 135 korun ===== E15 hodnotí =====
menu * * * *
obsluha * * * 1/2
prostředí * * * 1/2
sociální zařízení * * * *
ceny běžný standard
celkový výsledek* * * * * *

hvězdičkaplus – zářijová exkurze do kuchyně našich prababiček minus – pro většinu Pražanů je to přece jen trochu z ruky (tedy pokud nebydlíte v Dejvicích)