Dobrý začátek člověka uklidní

Biatlonista Michal Šlesingr chce uspět na domácí půdě, podobně jako celý český tým.

Jablonec Když se na českém území jel naposledy závod Světového poháru v biatlonu, Michal Šlesingr ještě nebyl na světě. Nejlepší český závodník posledních let si tak od 11. do 15. ledna může užívat domácí premiéru. Přední světoví biatlonisté se sjedou do Nového Města na Moravě, které hostí hned tři závody prestižního seriálu. A Šlesingr by se stejně jako jeho reprezentační kolegové na domácí půdě rád ukázal v co nejlepším světle. Sezonu rozjel výborně, získal už dvě druhá místa. Jedno v individuálním závodě ve švédském Östersundu, druhé přidal v rakouském Hochfilzenu společně s českým týmem ve smíšené štafetě.

Kterého z obou druhých míst si ceníte víc?

To je těžké určit. V individuálním závodě hodně záleží na střelbě, a ta když se povede, je k úspěchu už blízko. Ve štafetě musí dobře zajet všichni čtyři, všem to musí sednout. Navíc ve smíšené štafetě jsme ještě na bedně nikdy nebyli, je to docela mladá disciplína. Takže si budu víc pamatovat asi tohle.

Pomůže závodníkovi výborný vstup do sezony i v jejím dalším průběhu?

Každopádně. Je to vzpruha, dobrý začátek člověka uklidní. Už se nemusí stresovat, že se nedaří, vzroste i sebevědomí. Nemusí pak tolik zápasit s morálem.

Daří se i ostatním členům mužské reprezentace. Jaroslav Soukup získal třetí místo, dobrých výsledků dosáhli i další. Co říkáte na jejich výkony?

Je to super, kluci jezdí opravdu dobře. Jarda mi šlape na paty, a to pomáhá i mně, protože se pak dobrý výsledek neočekává jen ode mě.

Nemrzí vás, že se v Novém Městě nepojede štafeta?

To ne. Tak jako tak tam budou tři závody, a je jedno, jestli se divákům ukážeme ve štafetě, nebo v individuálních závodech. Budeme se prostě snažit sami za sebe.

Letos se vám daří i běžecky, souhlasíte?

Jsem rád, že se zúročila tvrdá příprava, že nese svoje ovoce. Navíc se změnil i trenér, a i to byl takový impuls, že člověk dostal do trénování i závodění novou chuš. Snad to vydrží dlouho.

Na Zlatou lyži chodilo v Novém Městě víc než dvacet tisíc diváků. Myslíte si, že tolik lidí přijde i na biatlon?

Tolik to asi nebude, ale i tak doufám, že návštěvy budou vysoké. Tenhle sport je i u nás čím dál populárnější.

Nemáte strach, že po dobrých výsledcích z úvodu sezony budou mít diváci vysoké nároky?

Toho se nebojím. Myslím, že ocení každý dobrý výkon, aš už to bude druhé, třetí, nebo třeba desáté místo. Špička je hodně vyrovnaná a vyhrát může dvacet lidí. V tom je biatlon krásný.

Těšíte se, že pojedete závod světového poháru poprvé na domácí půdě?

Těším se hlavně proto, že to bude před domácím publikem. Ale že bychom měli výhodu domácích tratí, to se říct nedá. Jsou nové pro nás, stejně jako pro všechny ostatní závodníky.

Nebude vás podpora českých fanoušků svazovat?

Doufám, že nás spíš nakopne k lepším výkonům. V Novém Městě už bylo mistrovství Evropy i letní biatlon, takže to máme trochu vyzkoušené. Ale světový pohár, to bude samozřejmě něco jiného.

Berete domácí závody jako jeden z vrcholů sezony, společně se světovým šampionátem?

To ani ne, je to svěťák jako každý jiný.

A s jakými výsledky byste byl po sezoně spokojený?

Nedávám si žádné cíle, protože pak je člověk zklamaný, když se nepodaří je splnit. Takže nedokážu odpovědět, s čím bych byl spokojený. Chtěl bych pravidelně jezdit do desátého místa a být samozřejmě co nejvýš v pořadí světového poháru.

MICHAL ŠLESINGR

* Narodil se 3. února 1983 v Ústí nad Orlicí.
* Získal sedm medailí na světových šampionátech juniorů, včetně zlata z roku 2002 ze stíhacího závodu.
* Na mistrovství světa dospělých v roce 2007 vybojoval stříbro ve sprintu na 10 kilometrů. Prohrál jen o necelých pět vteřin s nejúspěšnějším biatlonistou historie, Norem Olem Einarem Björndalenem.
* Reprezentuje klub PSK Jablonex, žije a trénuje v Letohradu.