Domácnostem zrychlí internet. Cetin začne se stavbou optických sítí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Společnost Česká telekomunikační infrastruktura (Cetin) v příštím půlroce zvýší rychlost internetového připojení pro 541 tisíc domácností, což je zhruba čtvrtina z celkového počtu bytů v dosahu sítí společnosti. Z toho 111 tisíc bude mít rychlost připojení 40 Mbit/s a zbytek se ještě v září dostane na 20 Mbit/s.

V lokalitách, kde dříve byly běžné rychlosti nižší než šest Mbit/s, si zákazníci budou moci objednat pevné připojení k internetu s rychlostí až 40 Mbit/s. Ještě tento měsíc Cetin plánuje další úpravy ve fixní síti, které umožní nabídnout rychlost 20 Mbit/s pro 430 tisíc bytových jednotek po celé zemi. V lokalitách, kterých se zvyšování rychlosti týká, využívá pevné připojení kolem 150 tisíc stávajících maloobchodních uživatelů.

Rychlejší internet bude dostupný například v Havlíčkově Brodě, Jaroměři, Žamberku, Moravském Krumlově, Třinci, Vsetíně, Aši, Novém městě nad Metují, Strakonicích, Hořicích, Nýrsku, Žatci, Litoměřicích, Jablonci nad Nisou, Pelhřimově, Táboře, Uherském Hradišti, Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích, Plzni a dalších lokalitách.

Výstavba optických sítí

V příštích letech chce firma investovat do optiky a výstavby optických sítí. „Zvyšování rychlostí bude pokračovat i v budoucnosti, neboť ve světě se již nyní pilotují technologie jako G.Fast, které v pevné sítí dosahují rychlosti až 500 Mbit/s,“ uvedl generální ředitel Cetin Petr Slováček.

CETIN jako vlastník telekomunikační infrastruktury poskytuje velkoobchodní služby, s jejichž využitím pak operátoři poskytují maloobchodní služby svým zákazníkům. Firma vznikla letos v červnu oddělením pevných a mobilních sítí od společnosti O2. Majoritním vlastníkem Cetin i O2 je investiční skupina PPF.