Dr. House jde do Růžovky

Gregory House je svérázný americký diagnostik. Ota Kovář je neméně svérázný nový lékař seriálové nemocnice v Kamenici. Co mají společného? Martina Stránského.

Hlas Martina Stránského znají v Česku snad všichni televizní diváci či rozhlasoví posluchači. Jeho tvář však znají většinou jen návštěvníci plzeňského divadla či pražského Divadla Pod Palmovkou. Teď přichází na scénu oblíbeného seriálu TV Nova coby partner Terezy Kostkové a otec její dcery, MUDr. Ota Kovář.

„Kovář je větší pruďas než House. A je to obyčejný traumatolog, zatímco House je specialista,“ objasňuje herec, který měl sice oproti ostatním nováčkům v nemocničním prostředí sice možná výhodu, že už spoustu doktorských výrazů důvěrně zná, ale odborníkem prý rozhodně není. „Hantýrku sice ovládám, ale i tak je to pro mne španělská vesnice. Ani na skutečném operačním sále jsem zatím ještě nebyl. Operoval jsem sice střeva, ale to jsou ve skutečnosti viné klobásy. Ale takové natáčení je docela těžké: člověk musí říkat ta divná, nesrozumitelná slova a k tomu musí ještě dělat nějaké pohyby rukama,“ prozrazuje se smíchem.

Setkání na place

Seriálové natáčení je podstatně náročnější než je práce v divadle. Začíná se ráno v půl sedmé a končí se po dvanácti hodinách. Celou dobu ovšem herci nehrají - je třeba přestavět techniku, něco upravit, pozměnit. Takže je tu i dost času na popovídání s kolegy. Třeba s těmi, kteří prošli stejným divadelním angažmá nebo pocházejí ze stejného města. Martin Stránský jich tu má dlouhou řadu.

„Často se potkávám s Pavlem Baťkem, na place i mimo jsme se sešli i s Bárou Munzarovou, točil jsem už i se Zorkou Kostkovou, která mi hraje tchyni. Do Ordinace v růžové zahradě měl Martin Stránský nastoupit už několikrát, do několika rolí. „Nikdy to z časových důvodů neklaplo,“ poznamenává Martin Stránský a prozrazuje, že měl hrát například roli psychopata Václava Bareše, kterého hraje další člen plzeňské činohry Jakub Zindulka.